Vasaras saulgriežos muzejā “Andrupenes lauku sēta”

img


21. jūnija rītā devāmies uz vienu no Latviskās dzīvesziņas festivāla "Tiekamies Vasaras saulgriežos!" notikumu muzejā “Andrupenes lauku sēta”. Kuplo dalībnieku pulku jau gaidīja čaklu roku sarūpēts ziedu un zāļu “ugunskurs” - visi ēdami augi. Muzeja novadpētniece Evija Maļkeviča-Grundele pastāstīja par katru augu, tos varēja pasmaržot un nogaršot. Bet pirms tam bija jānoklausās drošības instrukcija par to, kā jāuzvedas pļavā, lai nenodarītu pāri ne sev, ne augiem, ne dzīvajām radībiņām.

 



Saulgrieži ir enerģētiski spēcīgs laiks, šajā laikā vāktās zāles ilgi saglabā savu vērtību. Evija pastāstīja par augu kaltēšanu un cita veida augu uzglabāšanu ilgākam laikam.



Pēc tam tika gatavoti trīs ēdieni ar dažādu Jāņu zāļu piedevām – zaļais sviests, grūbu putra un aukstā zupa. Darba pietika visiem – plūkt margrietiņu, rudzupuķu un sarkanā āboliņa ziedlapiņas, blanšēt gārsas un nātres, griezt un smalcināt visu ēdienu sastāvdaļas, maisīt un garšot…





Kopīgi draudzīgā pulkā darbojoties, drīz vien visi trīs ēdieni tapa gatavi. Pa to laiku, kamēr garšas savelkas, dziedot Jāņu dziesmas, devāmies pļavā meklēt katrs savu ziedošo augu ēdiena dekorēšanai.



Evija pamācīja, ka vispirms jāpaklanās pļavai un jāpalūdz atļauja noplūkt nepieciešamos augus. Būsim pateicīgi par to, ko daba mums dod!



Lieki teikt, ka pašu gatavotais ēdiens, bagātīgi izrotāts, garšoja lieliski, sevišķi ar slaveno Andrupenes lauku sētas saimnieču svaigi cepto maizīti.



Pēc iestiprināšanās sekoja izzinoša saruna par akmens alus darīšanas tradīciju un melno keramiku, kuru vadīja un pieredzē dalījās Jānis Maļķevičs. Bija iespēja arī praktiski padarboties ar mālu un nodegustēt īstu Latgales akmens alu.



Sirsnīgs paldies Evijai, Jānim un visiem muzeja darbiniekiem par vērtīgi pavadīto laiku un gūtajām zināšanām!



 



Iveta LEIKUMA



Autores foto