Kad skaitļi runā skaļāk nekā vardi

Vektors uz iedzīvotāju iznīcināšanu – speciāli vai nejauši?

Lielākajai Latvijas pensionāru daļai ienākumi ir nepietiekami, lai patstāvīgi segtu izdevumus par mājokli, ēdienu un veselības aprūpi. 40 % pensiju saņēmēju ir zem nabadzības riska robežas. Pēc Labklājības ministrijas datiem Latvijā uz 2015. gada 1. janvāri dzīvo 420 000 pensionāru, no tiem 294 000 pensionāru dzīvo pusbadā! Latvijas pensionāru federācijas (LPF) aptauja un Veselības ministrijas dati liecina – 30 % pensionāru atzīst, ka līdzekļu trūkuma dēļ nevar atļauties rūpēties par savu veselību, tie ir 126 000 cilvēku.

Pensionāru federācijas 10.kongresā delegāti vērsās pie Latvijas Republikas Saeimas un valdības ar prasībām:

- nekavējoties pieņemt lēmumu par Labklājības ministrijas izstrādātā pensiju indeksācijas modeļa ieviešanu no 2015. gada oktobra, tādejādi mazinot nevienlīdzību starp pensiju un algu saņēmējiem;

- izdarīt izmaiņas pensiju aprēķināšanas likumdošanā, novēršot kļūdas, kas pieļautas piemērojot koeficientus, kas ir zemāki par 1,0 krīzes gados, veikt attiecīgu pensiju pārrēķināšanu;

- atjaunot piemaksu piešķiršanu par darba stāžu līdz 1996. gadam, novēršot pensionāru diskrimināciju pēc dzimšanas laika; atbilstoši valsts ekonomiskajai izaugsmei pakāpeniski palielināt piemaksu.


Kongress notika š.g. maijā, bet atbildes joprojām nav.
Kā liecina oficiālās atskaites, veselības aprūpe ir grūti sasniedzama ne tikai pensionāriem ar nieka ienākumiem. Jautājums ir par sabiedrības izdzīvošanu principā.

Latvijas veselības aprūpes problēmas:

- novēlota ārstēšanas uzsākšana, pieaug pirmreizējā invaliditāte un mirstības rādītāji;

- veselības pakalpojumu nepieejamība; 40 % Latvijas maznodrošināto cilvēku finanšu līdzekļu trūkuma dēļ nav pieejama veselības aprūpe (Latvijā ir 385 000 maznodrošināto), tas nozīmē, ka 154 000 nolemti lēnai nāvei!

- nelabvēlīga sociāla vide;

- pieaug ikmēneša veselības izdevumu īpatsvars mājsaimniecības budžeta izdevumos, samazinās valsts noteikto kompensējamo zāļu īpatsvars;

- novirzes no starptautiski pieņemtiem ārstēšanas uzsākšanas kritērijiem un standartiem. Latvijā ir viens no vislielākajiem ES gaidīšanas laika indeksiem (EHCI indekss).


Viktors Ūdrišs
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 55 (24.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.