• Armvrestlings – valmieriešu meistarklase Dagdā

    Ar lielu cieņu izturos pret azartiskiem (viennozīmīgi pozitīvā nozīmē!) cilvēkiem, tieši tāpēc nicinu pesimistu vaimanāšanu. Arī pats aizmirstu pilnīgi par visu, kad rokās paņemu fotokameru, makšķeri vai kā līdzjutējs ierodos sporta zālē. Un līdz šodienai man likās - aiz muguras pusgadsimta stāžs žurnālistikā, jaunas emocijas līdzjutēja lomā vairs nepiedzīvošu, bet…

    Lasīt
  • Tarte Tatin: stāsts par aizmāršīgo saimnieci un spiegu-dārznieku

    Franču virtuve ir bagāta ar šedevriem, īpaši desertiem. Bet Tarte Tatin ir kaut kas īpašs. Francijā joprojām aktīvi darbojas biedrība, lai aizsargātu šī ābolu pīrāga recepti. Biedrība rūpējas, lai tikai tas deserts, kas gatavots pēc klasiskās receptes, tiktu saukts par "Tarte Tatin". Jebkāda iejaukšanās franču virtuves svētnīcā tiek bargi sodīta: tiesas prāvas, lieli naudas sodi, sabiedriskais nosodījums. Pīrāga aizstāvju arsenālā ir daudz rīku. Kāpēc šis vienkāršais ābolu pīrāgs, kam ir daudz analogu citu Eiropas valstu kulinārijas tradīcijās, ir tik svarīgs frančiem?

    Lasīt
  • Pateicības dienas dāvanā - dziesmas un dejas

    Uz Pateicības dienas koncertu uzaicinājumu saņēmu pirmo reizi, bet izrādās, ka tā ir Dagdas vidusskolas tradīcija. Vēl nav rimuši jaungada pasākumu iespaidi, bet te jau skan publiski atzinības un pateicības vārdi tiem, kuri atbalsta mācību iestādi ne tikai vārdos, bet arī ar darbiem. Skaidrs, ka skolas zālē starp visgaidītākajiem un dārgākajiem viesiem ir vecāki. Pasākuma vadītāji, divpadsmitās klases audzēkņi - Amālija, Raivis, Reinis un Līga, viņiem veltīja vissirsnīgākos vārdus.

    Lasīt
  • Pārsteidzošais ir līdzās, Augstkalnē

    Ar Maijeru pāri esam pazīstami jau sen, pat vairs neatceros, cik gadus ilgst mūsu draudzīgās attiecības. Viņi ir vairāk kā apburoši – inteliģenti, simpātiski, sabiedriski un, pats galvenais, talantīgi.

    Lasīt
  • Handkese (Handkäse): “roku siers” ar mūziku

    Šodien parunāsim par slaveno vācu sieru no Hesenes reģiona. Vācija reti tiek uztverta kā siera lielvalsts. Daudz populārākas šajā ziņā ir Šveice, Holande, Itālija un Francija. Ementāles siers, Amsterdamas, Pekorīno, Parmezāns, Rokfors, Kamambērs – vairumam eiropiešu pazīstami nosaukumi un garša. Bet ne visiem ir zināms tas, ka Vācijā ražo ap 800 šķirņu dažādu sieru, kas tiek eksportēti visā pasaulē.

    Lasīt