Vai dzeņiem mājas tiks saglabātas, un kā norit darbs pie mikroliegumu izveides

Laikraksta lasītāji droši vien atceras rakstu ar nosaukumu “Ko darīt, lai dzeņa mājas dēļ manu māju neatstāj mana ģimene?”, kas tika publicēts šī gada 12. maijā. Rakstā tika stāstīts par to, ka aprīļa mēneša vidū Dabas aizsardzības pārvalde Andrupenes TN aicināja uz tikšanos Rāznas Nacionālā parka teritorijas meža zemju īpašniekus, lai informētu par mikroliegumu nozīmi daudzu putnu sugu saglabāšanā, kā arī valsts atbalsta programmu ieviešanu šiem mežu īpašniekiem, kuru privātajos mežos tiks izveidoti mikroliegumi.

2014. gada decembrī Dabas aizsardzības pārvaldē Latvijas Ornitoloģijas biedrība iesniedza 46 priekšlikumus mikroliegumu izveidošanai īpaši aizsargājamo putnu sugām Rāznas Nacionālā parka teritorijā. Daudzi plānotie mikrolieguma apgabali tika noteikti privāto mežu īpašumos.
Latvijas likums nosaka, ka mikrolieguma statusa piešķiršanu var ierosināt jebkura persona, iesniedzot Dabas aizsardzības pārvaldē iesniegumu. Pēc iesnieguma saņemšanas Dabas pārvalde iepazīstas ar dokumentiem, reālo situāciju dabā un aptuveni divu mēnešu laikā pieņem lēmumu par mikrolieguma statusa piešķiršanu vai noraidījumu.
Gadījumā, ja tiek pieņemts lēmums par mikrolieguma izveidi, tad meža īpašniekam ar likumu šajā meža teritorijā ir aizliegta jebkāda saimnieciskā darbība, par ko meža īpašnieks ik gadu saņems kompensāciju - 2015. gadā šī kompensācija ir 157 eiro par hektāru.


Elizabete Viļuma
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 61 (14.08.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info sadaļā Abonēšana!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.