1. raksts. Iedzīvotāju demogrāfiskās novecošanās cēloņi. Centrālās Eiropas, Baltijas, Latvijas demogrāfisko procesu īpatnības

Par iedzīvotāju novecošanos bez liekām emocijām

Viena no aktuālākajām Latvijas sabiedrības problēmām ir sabiedrības demogrāfiskā novecošanās. Latvija noveco kopā ar visu Eiropu un rietumu valstīm, Āzijā šī problēma jau sen ir skārusi Japānu, bet pašlaik vislielāko satraukumu izraisa Ķīnas un citu ātri attīstošos valstu demogrāfiskā statistika. Demogrāfiskā novecošanās liecina par to, ka sabiedrībā palielinās vecāka gadagājuma cilvēku īpatsvars salīdzinājumā ar citu vecumu iedzīvotājiem. Iedzīvotāju novecošanās ir maz izpētīta sabiedriskās dzīves parādība, ko nepieciešams analizēt visos līmeņos: valdībā - lai izstrādātu atbilstošu sociālo politiku, parasto iedzīvotāju vidū - lai viņi varētu adaptēties šajā jaunajā situācijā, izmantojot visus pieejamos līdzekļus.

Pašlaik “visvecākā” valsts pasaulē ir Japāna, kurā gandrīz 26 % iedzīvotāju ir 65 gadu vecumā un vecāki (vidējais vīriešu dzīves ilgums ir 81 gads, sieviešu - 86,5 gadi). Japānā uzkrāta liela dzīves pieredze sabiedrībā, kas pastāvīgi noveco, kur vecāka gadagājuma un veci cilvēki ir ceturtā daļa no visiem iedzīvotājiem, taču ģeogrāfiskā attāluma un valsts specifikas dēļ, Eiropā par to ir maz zināms. Eiropas valstu vidū līderi iedzīvotāju novecošanās ziņā ir Itālija, Vācija, Grieķija, Somija, Bulgārija un Portugāle. Apmēram 21 % iedzīvotāju šajās valstīs ir 65+ gadu vecumā, tas ir katrs piektais.


Tatjana Azamatova
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 67 (04.09.2015.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.