Lombardija – trešā diena (Bergamo)

img

Ofi ciāli Bergamo pilsēta Itālijā un Eiropā ir pazīstama pateicoties trim “produktiem”: bergamots (citruss auglis), bergamaska (deja), Trufaldīno (viens no masku komēdijas Arlekīna populārākā varoņa vārdiem). Modernisma laikmeta ģeniālais arhitekts Le Korbuzjē nosauca pilsētu “Godājamais Nezināmais”. Un vēl Bergamo var lepoties ar trim saviem tautiešiem: komponistu Gaetano Doniceti, arhitektu Džakomo Kvarengi, Romas pāvestu un Svēto Jāni XXIII (Andželo Ronkalli).

Ļoti bieži tūristi Bergamo uztver kā “pilsētu netālu no lidostas”. Netaisni, aizvainojoši, nepareizi. Pilsētai ir ne tikai bagātīga vēsture, bet arī daudz lielisku kultūras un mākslas pieminekļu. Dodamies pastaigā! Pats interesantākais Bergamo atrodas “augšējā pilsētā” jeb “Čita Aļta”, kā to dēvē itāļi. Uz turieni visērtāk nokļūt ar funikulieri, kuru radījis talantīgais inženieris Alessandro Ferreti vairāk nekā pirms simts gadiem. Nelielais vagoniņš, paredzēts apmēram diviem desmitiem pasažieru, paceļ 90 metru augstumā piecās minūtēs. Uzreiz pie izejas neliels laukums un restorāns, kur pasniedz Itālijā gardāko polentu, taču par to vēlāk…



Kā vairākumam Itālijas pilsētu, arī Bergamo ir sava vairāku tūkstošgadu vēsture. Sākumā ķelti, pēc tam romieši… 5. gadsimtā pilsētu pilnībā sagrāva gunni Atilas vadībā, atriebdamies par ilgu un izmisīgu pretošanos. Taču drīzumā apdzīvotā vieta tika uzcelta no jauna. Vēsturiski Bergamo sastāv no divām atsevišķām daļām: augšā cietokšņa nocietinājumi, dižciltīgo un militārpersonu mājas, apakšā – tirgotāju un amatnieku mītnes. Tā arī šodien. “Augšējā pilsētā” atrodas visas galvenās vēsturiskās vietas, “apakšējā” rit mūsdienīga dzīve, trokšņaina un mainīga.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 59 (04.08.2017.)