Jevģenijam Iljiņecam – 80

  • Kultūra
  • 22.02.2019 17:09
  • 133 skatījumi
img

Jau rakstījām, ka 12. februārī Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā notika mākslinieka, kokgriezēja, Krāslavas Baltkrievu kultūras biedrības folkloras ansambļa “Kutok” vadītāja Jevģenija Iljiņeca 80. dzimšanas dienai veltīts piemiņas pasākums un viņa darbu izstāde.
Pasākuma ievadā bija iespēja noskatīties videofragmentu no DVD krājuma "ETNOSI.HRONIKAS.2009/2010" par tēlnieku 2009./2010.g.mijā. Video iespējams noskatīties internetā: https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=hCMqLodEqyM vai vēršoties Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā.

Žanna Drozdovska, Krāslavas novada domes sociālais pedagogs, Jevģenijs  Iljiņeca dzīves pētniece, pētniecisko darbu “Latvijas Baltkrievi. Pagātne un tagadne” konkursa laureāte, norunāja pašas sacerētas dzejas rindas mākslinieka piemiņai. “Man palaimējās, ka savulaik Žeņa dzīvoja man kaimiņos, ne reti ciemojos pie viņa un vērsos pēc padoma, tāpēc man sevišķi sāpīgi tagad noskatīties, ka viņa māja tiek pamesta likteņa varā un to “apciemo” nelūgti viesi… Es, tāpat kā daudzi krāslavieši, atceros viņa veidoto pasaku tēlu valstību “Berendejevku”, kuru diemžēl, iznīcināja vandāļi… neskatoties uz to, ka viņam nebija “labas izglītības” mūsdienu izpratnē, viņš bija vieds “dabas bērns” un “zemes dēls ar īpašu izpratni par pasaules lietām un kārtību.” Žanna Drozdovska izjusti ritināja atmiņu ainas, kas apliecināja savdabīgā mākslinieka dzīves gudrību. Simboliski tika iedegtas trīs sveces – mīlestībai, ticībai un cerībai. Viena no svecēm tika dāvāta māksliniekam Andrejam Gorgocam, kura studijā Iljiņecs smēlās mākslas zināšanas un prasmes. Otra svece tika nodota Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja direktoram Valdemāram Gekišam. Muzejs bija tā vieta, kurā Jevģenijs darbojās gan koka laivas ekspozīcijas izveidē, gan mākslas dienu plenēros, gan izstādēs. Trešā svece tika dāvāta Svetlanai Steļmačonokai, Krāslavas Baltkrievu kultūras biedrības vadītājai.



“Paldies, ka atnācāt, ka atceraties viņu un viņa darbus, man ir sajūta, ka Žeņa šodien ir kopā ar mums…” izjusti savu uzstāšanos noslēdza Žanna Drozdovska.



Mākslinieks Andrejs Gorgocs kavējās atmiņās par Jevģenija veidotajiem darbiem, viņa talantu gan glezniecībā, gan tēlniecībā. Muzejam tika dāvāta glezna, kāda krāslavieša portrets, kuru studijā gleznojis Jevgeņijs.



Krāslavas Baltkrievu kultūras biedrības vadītāja Svetlana Steļmačonoka stāstīja par Jevģenijs Iljiņeca muzikālo talantu vadot folkloras ansambli “Kutok”, par viņa atbildīgo attieksmi un degsmi mūzikā.



“Tādi cilvēki, kāds bija Žeņa, ir retums. Viņš nesa gaismu, kas palikusi arī pēc viņu aiziešanas un staro mums visiem” teica Svetlana Steļmačonoka.



Krāslavas novada pensionāru biedrības vadītājs Edmunds Gekišs pateicās Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja darbiniekiem par māksliniekam veltīto piemiņas pasākumu un dalījās atmiņās par Iljiņeca ieguldījumu baltkrievu kultūras biedrības darbībā.



Ivans Bičkovs, viens no A. Gorgoca studijas audzēkņiem, papildināja ziņas par Jevģenija Iljiņeca darbību Baltkrievijā, ceļot dzimtajā sādžā baznīcu.



Arhitekte Marina Beļajeva izteica cerību, ka tiks atrasta iespēja saglabāt Jevģenija Iljiņeca atstāto materiālo un garīgo mantojumu.



Iveta LEIKUMA