Augstkalnē atklāta Pjotra Babina gleznu izstāde

  • Kultūra
  • 27.10.2023 13:24
  • 473 skatījumi
img

Otrdien Ūdrišu tautas namā Augstkalnē atklāja Pjotra Babina gleznu izstādi.

Vietējā bibliotekāre Diāna Maksimova ieviesusi sava veida tradīciju – iepazīstināt apmeklētājus ar talantīgiem novadniekiem. Šajā gadījumā mērķis drīzāk nebija iepazīstināt, bet gan atgādināt par otas meistaru Pjotru Babinu, jo pirms vairākiem gadiem viņa gleznas jau bija Ūdrīšu pagasta Augstkalnes bibliotēkas rota.



Foajē mākslas mīļotājus sagaidīja glezna ar leopardiem, vēl 29 gleznas izvietotas zālē. Klātesošie zinātkāri, ar sajūsmu aplūkoja vietējā amatnieka darbus, kurš gleznošanu apguvis pašmācības ceļā. Pasākumu atklāja folkloras kopa “Rudzutaka”, kurā dzied Pjotra sieva Inta.



Autors stāstīja, ka otu rokās paņēmis 2000. gados, kad nebija darba. Nu jau glezno gandrīz ceturtdaļu gadsimta. Kā atzīst Pjotrs, vēl viens iemesls, lai sāktu gleznot, bija vēlme nosegt kailās sienas mājā, ko cēlis savām rokām. Šajā laikā viņš radījis ap 300 darbu, galvenokārt gleznās attēlojot dabas objektus. Mākslinieks visu mūžu bijis saistīts ar dzīvniekiem, skolas gados par tiem daudz lasījis, pēc tam ieguvis izglītību Maskavas kažokzvēru tehnikumā, pēc tam nosūtīts uz mūsu novadu un kļuvis par kažokzvēru audzētāju, pēc tam par galveno zootehniķi.



Publika interesējās, kā Pjotrs kļuvis par mākslinieku. Izrādījās, ka savulaik viņš strādājis par mākslinieku – noformētāju zvēraudzētāju saimniecībā, bet mākslinieka izglītības viņam nav. Ceļš uz mākslu sākās pašam, lasot literatūru, bet manāmus rezultātus izdevies sasniegt pateicoties nodarbībām pie Daugavpils gleznotāja Grigorija Mihejeva. Pats Pjotrs vienmēr ievēroja skaisto un, kad vien iespējams, apmeklēja mākslas izstādes. Visauglīgākais laiks radošai darbībai ir rudens un ziema, kad ap māju ir mazāk darba. Sieva piebilda, ka Pjotram nav ne speciāla kabineta, ne rakstāmgalda, un, kad viņš glezno, viņu nedrīkst traucēt. Bet, ja darbs neizdodas, tad tas nokļūst krāsnī.



Mākslinieka vārds pazīstams ne tikai mūsu novadā un valstī, bet arī ārpus tās robežām. Pjotra darbi tika izstādīti ne tikai Latvijas pilsētās, bet arī Lietuvā. Šobrīd 30 gleznas ir izstādītas Ūdrīšu pagasta Tautas namā. Steidzieties apskatīt!



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto