Gaismas upe Laimes muzejā

  • Kultūra
  • 09.08.2024 12:07
  • 93 skatījumi
img

Laimes muzejā Indrā tika atklāta stikla mākslinieces Ingas Jaunzemes darbu izstāde "Gaismas upe". Par godu šim notikumam pretim Laimes muzeja ieejai māksliniece iestādīja rozi. Rīdzinieces jau otrajā paaudzē saknes nāk no Latgales. Bērnībā šeit vasaras pavadītas pie vecvecākiem Zaļmuižā, Krāslavas novada Andrupenes pagastā. Izstādes atklāšanā māksliniece ļoti emocionāli kavējās bērnības atmiņās Zaļmuižā:

 



- Maniem vecvecākiem, kuriem bija seši bērni, bija pašu izveidota saimniecība. Tajā netrūka nekā. Viņi paši visu bija izveidojuši savām rokām. Vērtību lietām nosaka tas, ko tu esi tajās ielicis – savus sviedrus, savu asi, savas idejas, savas domas. Tad, kad nauda viegli nāk, tā arī viegli aiziet, tad tur nav jūtu, nav vērtības. Bet kad tu pats esi ko paveicis, ieguldījis tajā pūles, tu to novērtē, tad ir gandarījums. No šodienas skatu punkta es redzu to un novērtēju, ko mani vecvecāki bija Zaļmuižā paveikuši. Tur bija viss – pašiem sava maize, piens, sviests, krējums, olas, gaļa, augļi un dārzeņi dārzā, rieksti un sēnes mežā, zivis ezerā. Tagad, atceroties savas bērnības vasaras, es varu teikt – mēs dzīvojām kā paradīzē! Tā bija pašpietiekamība, tā bija īsta brīvība. Tad, kad tev ne no viena nekas nav ne jāgaida, ne jālūdz – nekādi pabalsti, kas, diemžēl, šodien daudzām ģimenēm ir ikdiena, kad tu pats visu vari radīt, kad tev visa pietiek un tu vēl vari dalīties ar citiem. Es domāju, ka tā ir tā īstā laime, kad tu vari otram dot, nevis lūgt.





Absolvējusi Mākslas akadēmiju, ieguvusi maģistra grādu, māksliniece turpinājusi izglītoties dažādās valstīs pie izciliem meistariem. Daļa no izstādes darbiem ir veidoti Rumānijas galvaspilsētā Bukarestē, Čehijā, Luksemburgā. Vairāki darbi gravēti tehnikās, kas šobrīd Latvijā nav pieejamas. Izstādē apskatāmi dažādās tehnikās veidoti darbi.



- Pēdējā mana kaislība, kas šeit arī nedaudz ir izstādīta, ir porcelāns. Izstādē apskatāms rotu komplekts “Ģimenīte” -  tētis, mamma un bērniņš. Ar to es gribu teikt, ka mēs varam turpināties tikai caur ģimeni, caur šo tradīciju. Tajā ir savs skaistums, ka mēs novērtējam šo tradīciju, zinām savas saknes un kopjam to, kas mums ir. Es vērtēju savas saknes, jo bez tām es neesmu nekas. Ja man nav saknes, es nevaru turpināties, - uzsver māksliniece.





- Stikla darbu ekspozīcija izlikta upes viļņa veidā, iezīmējot plūdenu līniju. Līnija ir mans mākslinieciskās izteiksmes veids un atradums - spirāle, aplis, vilnis utt. Un tā kā ģeometrijas pamats iezīmējas manos darbos, kur atainoti dabas elementi, kas piedzīvoti bērnu dienās un raisījuši izbrīnu - leduspuķes logos, sniegpārsliņas, gliemežvāki, spirāles, čiekuri, koku celmu gredzeni utml.  Izstāde "Gaismas upe" veltīta manu vecvecāku un manu bērnu dienu dzimtajai pusei Zaļmuižai Krāslavas novadā, - savā facebook kontā raksta Inga Jaunzeme.



Izstāde aplūkojama Laimes muzeja darba laikā līdz 5. septembrim.



Iveta LEIKUMA



Autores foto