Ceļojums pa Igauniju: Tallina, Keila-Joa, Pērnava

img

Krāslavas “Varavīksnes” vidusskolas Jaungada uzveduma dalībnieki no 9.-12. klasēm atkal devās jau tradicionālajā ceļojumā, šogad - ciemos pie mūsu ziemeļu kaimiņiem, uz Igauniju. Izbraukuši no Krāslavas tieši pulksten piecos no rīta, vienos pēcpusdienā mēs jau tikām līdz Igaunijas galvaspilsētai, senajai un pasakaini skaistajai Tallinai.

Ekskursija sākās, iepazīstoties ar vecpilsētas vēstures bagātībām. Tallina savas platības ziņā ir gandrīz divreiz mazāka nekā Rīga, bet viduslaiku ēku šeit saglabājies daudz vairāk. Ikviena vecpilsētas ieliņa, katra māja, šķērsiela, baznīca, tornis, siena - visam pilsētā ir sava vēsturiskā leģenda vai teika un pat vairākos variantos. Pārsteidzoši, cik precīzi Tallinā ir saglabājusies viduslaiku atmosfēra. Pilsētas vēsture ir bagāta ar kariem, valdošo lielvalstu maiņu, epidēmijām un izmaiņām arhitektūras modē. Bet tieši Agro viduslaiku (dāņu, zviedru un vācu laiki) ietekme šeit ir jūtama visvairāk.

Svētā Gara baznīca - tās augstais un slaidais tornis jau sen kļuvis par pilsētas atpazīstamāko objektu. Tā ir saglabājusi savas kontūras bez izmaiņām kopš XIV gadsimta, tieši šeit ar sprediķi igauņu valodā pirmo reizi uzstājās mācītājs Georgs Millers, šeit kalpoja arī Baltazars Rusovs, kas izveidoja slaveno “Hroniku”.

Igaunijas galvaspilsētas Doma baznīca nav tik liela un sena kā Rīgā, bet ar ļoti interesantu vēsturi. Šis dievnams tika uzbūvēts XIII gadsimtā, tajās dienās sākās asiņaina kauja, kuras rezultātā Templiešu ordeņa bruņinieki nogalināja visus dāņus un nolika viņu līķus pie katedrāles altāra. Blakus Doma baznīcai - vecākā Tallinas skola, kura ar nelieliem pārtraukumiem darbojas jau vairāk nekā 700 gadus. Skolas slavenākie absolventi - jūrasbraucējs Ādams Krūzenšterns, embrioloģijas dibinātājs Kārlis Ernsts fon Bērs, izcils orientālists Antons Šifners, igauņu rakstu valodas mēles dibinātājs Henrihs Štāls. Absolventu vidū ir arī Johans Burhardts - Tallinas aptiekāru ģimenes pārstāvis...

Andrejs JAKUBOVSKIS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 36 (10.05.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.