Aleksandrs Višņevskis: šeit ir manas mājas!

  • Projekti
  • 02.11.2018 14:00
  • 1830 skatījumi
img

Ēka, kurā izvietojusies firma “Sems-serviss” – datoru un telefonu remonta darbnīca, atrodas Krāslavā, 18. novembra laukumā. Ilgu laiku tur bija Krāslavas rajona galvenais tirdzniecības kantoris, pēc tam veikali, kuri pastāvīgi mainījās. Šobrīd šeit joprojām ir vairāki tirdzniecības punkti. Eju tieši pie datorspeciālistiem. Iepriekš nebijām vienojušies par tikšanos, ticēju veiksmei. Firmas “Sems-serviss” līdzīpašnieks ir jauns uzņēmējs, par kuru mūsu laikraksts vēl nav stāstījis. Tātad, iepazīsimies – Aleksandrs Višņevskis, 24 gadi… Saša izrādījās pozitīvi noskaņots jauns cilvēks, kurš labprāt piekrita sarunai. Par to viņam liels paldies.

Saša, paldies, ka Tu tik viegli piekriti sarunai. Sāksim ar to, ko Tu darīji pēc tam, kad absolvēji Krāslavas Varavīksnes vidusskolu.



Pēc skolas absolvēšanas es aizbraucu strādāt uz Dāniju. Tur darbs bija siltumnīcās: tomātu, gurķu… Pēc kāda laika atgriezos. Pastrādāju par ceļu strādnieku, liku asfaltu. Tad atkal devos uz Dāniju. Un vēlreiz atgriezos. Četrus mēnešus Rīgā darbojos kā automehāniķis, veicu automašīnu remontdarbus, bet sapratu, ka tas nav domāts man. Nolēmu, ka vajag kaut kā attīstīties un uzsākt savu biznesu. Nepieciešamo līdzekļu man nebija, tāpēc devos tos nopelnīt uz Vāciju. Atkal četrus mēnešus nostrādāju ārzemēs, šoreiz nodarbojos ar siltumnīcu remontu, kā arī kādu laiku ar rūpniecības angāru tīrīšanu. Atvedu mājās nelielu naudas summu un nopirku nepieciešamās iekārtas. Dažus mēnešus strādāju savā dzīvoklī, tad izlīmēju sludinājumus pilsētā: “Datoru un telefonu remonts ar izbraukšanu uz mājām”. Pēc kāda laika tiku iepazīstināts ar Vjačeslavu Gedjunu, savu pašreizējo biznesa partneri. Un mēs sākām strādāt kopā, divatā atvērām firmu. Tā strādājam jau ceturto gadu. Palēnām attīstāmies. Šogad sākām pārdot telefonu un datoru aksesuārus: pie mums var iegādāties aizsargstiklu, futrāļus, akumulatorus, austiņas, uzlādes ierīces. Tāpat var iegādāties telefonus, tiesa, pašlaik gandrīz viss ir izpirkts, palikuši vien daži modeļi. Klienti izpērk ļoti ātri, jo mēs piedāvājam lētāk nekā veikalos vai lombardos. Tā ka šobrīd ne tikai labojam, bet arī nedaudz tirgojam. Mūsu firmas nosaukums ir “Sems-serviss”. Mums bieži jautā, kāpēc tik dīvains nosaukums. Stāsts ir vienkāršs, taču jautrs. Kad mēs strādājām ārzemēs kopā ar draudzeni, sapņojām par to, kā apvienot mūsu sapņus: es gribēju uzsākt savu darbību, bet viņa – iegādāties suni. Tagad viņai ir suns vārdā Sems, bet man datoru firma-serviss. Tā arī radās nosaukums “Sems-serviss”. Pašlaik mūsu pamatdarbība saistīta ar datoru (gan stacionāro, gan portatīvo, kā arī planšetdatoru) un telefonu remontu. Plānojam uzsākt televizoru remontu, taču par to vēl ir pāragri runāt. Kopumā darbi rit uz priekšu. Palēnām attīstāmies. Arvien vairāk cilvēku uzzina par mums. Protams, visiem neizdabāsi, taču patstāvīgo klientu kļūst arvien vairāk.



 



Vai Krāslavā jums ir daudz konkurentu?



Protams, ir, taču mums ir arī vairākas priekšrocības: mēs nepaaugstinām cenas, cenšamies pasūtījumu izpildīt ātri un kvalitatīvi, vienmēr izsniedzam garantiju. Ja divus trīs mēnešus pēc mūsu veiktā remonta kaut kas atkal salūst, mēs visu pārtaisām un samaksu par to neprasām. Pārdotajiem telefoniem mēs arī dodam garantiju. Svarīgi ir tas, ka mēs visu remontējam uz vietas, nekur nesūtām, tāpēc atbildam par savu darbu. Mēs rūpējamies par savu reputāciju. Mazpilsētā tas ir ļoti svarīgi. Kad pastu pārcēla tuvāk mūsu darbnīcai, pie mums sāka nākt seniori. Šeit parādījās vēl viena priekšrocība – mēs palīdzam cilvēkiem ar šķietamiem sīkumiem: parādām, kā pareizi lietot telefonu, kā nomainīt melodiju, kā padarīt signālu skaļāku, kā pareizi uzlādēt telefonu, kā izmantot lietotnes utt. Šādi pakalpojumi ir svarīgi pensionāriem, kuriem bieži vien nav, pie kā vērsties pēc šāda veida palīdzības, daudziem bērni strādā ārzemēs… šādus pakalpojumus sniedzam par visai pieticīgu atalgojumu. Daudzi par to jau zina, un klientu-senioru bāze pie mums aug.



 



Saša, daudzi Tavi klasesbiedri aizbrauca uz ārzemēm. Reti kurš no viņiem plāno braukt atpakaļ. Kāpēc Tu visu laiku atgriezies? Neskatoties uz to, ka ārzemēs Tu noteikti pelnīji vairāk… Un darbs, domājams, bija labs.



Darbs tiešām bija labs. Es strādāju lielā un zināmā firmā, kas nodarbojas ar ražošanas un noliktavu telpu tīrīšanu. Mani pat centās pierunāt palikt. Piedāvāja algu 22 eiro stundā, nodrošināja dzīvesvietu – piedāvāja atsevišķu dzīvokli par 300 eiro mēnesī, kas ir visai lēti Vācijā. Vēl arī piedāvāja dienesta automašīnu ar bezlimita degvielu. Perspektīvas vienkārši fantastiskas. Taču… Esot ārzemēs, visu laiku gribas atgriezties mājās. Vismaz man. Visi tuvinieki dzīvo šeit, šeit ir manas mājas. Bet tur viss jāsāk no nulles. Mājās vienmēr ir labāk. Taču tas nenozīmē, ka vairs nekad nebraukšu peļņā uz Eiropu. Taču tagad es braukšu tikai tāpēc, lai nopelnītu sava biznesa attīstībai šeit. Protams, ja kādreiz radīsies tāda nepieciešamība.



 



Vai esi informēts par atbalsta iespējām uzņēmējiem tepat Latvijā?



Jā, kad sāku uzņēmējdarbību, Krāslavas novada dome aicināja piedalīties jauniešu biznesa ideju konkursā komercdarbības uzsākšanai, bet man nepatīk tas papīru darbs, atskaites un tā tālāk, labāk nopelnu pats.



 



Paldies par sarunu, Saša! Veiksmi gan biznesā, gan dzīvē!



Saruna iznāca īsa, taču uz visiem jautājumiem es saņēmu atbildes. Prieks, ka ne visi meklē savu laimi svešumā. Ir arī tādi, kuriem svarīgi atrast sevi mājās. Nez kāpēc man kļuva silti ap sirdi pēc šīs īsās sarunas ar jauno uzņēmēju. Lai viņam viss izdodas!



 



Raksts sagatavots ar Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Lietuvā atbalstu.



 



Andrejs JAKUBOVSKIS