Beatrises un Anša saules dārzi

img


Mums nav noslēpumu no lasītājiem, turklāt viņi paši jau sen ir pamanījuši, ka tradicionālās rudens balvas - “Ezerzemes” gada abonementus - ​​mēs pasniedzam jaunajiem zemniekiem un uzņēmējiem. Turklāt mēs mērķtiecīgi cenšamies sasniegt divus mērķus. Pirmkārt, sociālo tīklu laikmetā, kas skar kā pilsētu, tā lauku iedzīvotājus, mēs cenšamies pievērst jauniešu uzmanību ļoti svarīgam faktoram. Neatkarīgi plašsaziņas līdzekļi ir vajadzīgi spēcīgas pilsoniskās sabiedrības izveidei, bez kuras nav iespējama mūsu mīļās Latvijas labklājība. Otrkārt, mēs saprotam, ka jaunajām ģimenēm ir grūti izveidot veiksmīgu biznesu Latgalē, tāpēc viņiem divtik ir nepieciešams sabiedrības atbalsts, ieskaitot neatkarīgu laikrakstu. Mēs apzināmies, kādos sarežģītos apstākļos mēģina izdzīvot mazas zemnieku saimniecības un nelielas firmas, pie kurām var pieskaitīt arī mūsu sabiedrību ar ierobežotu atbildību. Un ar vislielāko atbildību lasītāju priekšā, kuru atbalsts, par spīti nedaudzajiem pretiniekiem, palīdz turpināt laikraksta “Ezerzeme” stāstu.

Reiz stāstījām, kā jaunā Beatrise Gabrāne, izmantojot projekta iespējas, Andzeļos atvēra darbnīcu, faktiski nelielu uzņēmumu “Betula”, kas specializējas finiera izstrādājumu ražošanā, izmantojot lāzeriekārtas. Vārdu sakot, jaunākās tehnoloģijas Latgalē! Ir pagājuši nepilni divi gadi, un tagad “Betula” ražo mākslas izstrādājumus pēc pasūtījuma ražošanu ne tikai Latvijas ietvaros, bet arī sūta uz ārzemēm. Dzīvē nemēdz notikt brīnumi, aiz jebkuriem panākumiem slēpjas smags darbs un uzņēmība. Oriģinālu suvenīru, personalizētu dāvanu, emblēmu, Ziemassvētku rotājumu un zīmolu izgatavošana nav iespējama bez fantāzijas. Acīmredzot Beatrises mākslinieciskās intereses formēja viņas aizraušanās ar tautas dejām. Gandrīz desmit gadus meitene uz skatuves kāpa kopā ar Ansi Plataci - slavenajā tautas deju ansamblī “Dagda”. Kad aizraušanos izgaismo mīlestība, dzimst brīnums. Un dzīvesvietas izvēle Andzeļos - likteņa dāvana, jo Ansis ir lieliskā zemnieka un deju grupas “Eži” vadītāja Aivara Platača dēls.
Platača vecākā plato smaidu uz skatuves redzu jau gadu desmitiem. Likumsakarīgi, ka dēls ir savu vecāku turpinājums; liktenis arī Anša mātei ļāva būt par deju kolektīva rotu. Tie ir nevīstošās jaunības noslēpumi, un arī Ansis izskatās daudz jaunāks par saviem gadiem. Beatrise un viņas izredzētais ir kā Latgales atdzimšanas simbols, viņi nekad neapsvēra iespēju atstāt dzimteni “lielas naudas” dēļ. Abi soli pa solim tuvojās tam, ko bija apņēmušies - veidot kopīgu dzīvi mājās, zilo ezeru zemē. Viņš ir absolvējis Latvijas Lauksaimniecības universitāti, viņa ieguvusi dizaineres un grafiķes diplomu Daugavpils Universitātē. Šeit ir atbilde uz jautājumu, kāpēc Beatrise aizrāvās ar mūsdienās izplatīto lāzera izmantošanu mākslā. Ansim ir divi amati: viņš ir vadītāja vietnieks tēva saimniecībā un ir reģistrējis savu saimniecību ar romantisku nosaukumu “Saules dārzi”. Ņem kredītus modernas tehnikas iegādei. Protams, vecāku plecs pasargā no riskiem, jo ​​Latvijā pastāvīgi plosās nodokļu nestabilitātes vētras.
Kad piedāvāju brīnišķīgajam pārim nofotografēties dabā, viņi uzreiz izvēlējās Anša vectēva krastu. Atzīšos, fotografēt laimīgus cilvēkus ir īsta bauda.
Tagad jūs saprotat, dārgie lasītāji, kāpēc noslēguma ballē Dagdā Beatrise ieguva veselas trīs balvas kā labākā jaunā uzņēmēja. Bet Ansim viss vēl priekšā, par to nav šaubu. Viņi pašu spēkiem iegādājās ciematā savu mājokli.
- Ja pienāks laiks celt savu māju, kur labāk gribētu - Andzeļos vai laukos? jautāju Ansim.
- Pagaidām tādu iespēju nav, bet, ja darbi ritēs normāli, tad gribētos no savas mājas verandas redzēt Ežezera skaistumu, skan nesteidzīga atbilde.
Lai piepildās jūsu sapņi, skaistie ļaudis!
Aleksejs GONČAROVS