Jauns mācību gads – jauni izaicinājumi

img


Ir pienācis jaunais mācību gads: 1. septembra priecīgos skolēnu un skolotāju smaidus nomainījusi ierastā ikdiena. Pēc diviem pandēmijas un tālmācības gadiem ikviens ir priecīgs par klātienes nodarbībām bez masku lietošanas. Taču izglītības sektorā situācija ir sarežģīta. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) oficiāli pieteikusi streiku un ziņo, ka tajā gatavi piedalīties 23,4 tūkstoši skolotāju. Arodbiedrības prasības ir sabalansēt pedagogu slodzi un ievērot solīto algu paaugstināšanas grafiku.

Kā jaunais mācību gads iesākās Krāslavas novada izglītības iestādēs un vai streikā piedalīsies arī mūsu pedagogi, jautājām Krāslavas novada Izglītības pārvaldes vadītājai Lidijai Miglānei.



- Labdien! Lidija, vēl pirms pirmā septembra notika pedagoģiskā sēde. Kas tika apspriests?



Šogad pedagoģiskās padomes sēdē piedalījās pamatskolu un vidusskolu direktori, bērnudārzu vadītāji, profesionālās izglītības skolu direktori. Pārrunājām dažas nianses, un pēdējā laika lielākā vilšanās pedagogiem ir projekta “Skola 2030” noslēgums. Kāpēc vilšanās? Jo viņiem bija lielas cerības, ka tiks izstrādāti un pieejami jauni metodiskie materiāli, pēc kuriem varēs vadīt nodarbības. Izstrādes ir, bet materiālu nav. No tā, kas ir pieejams - ne visu var saukt par kvalitatīvu. Vidusskolā priekšmetos ar padziļinātu apguvi šādas izstrādes vispār nav. Nemitīgi tiek ieviesti jauninājumi, taču tie neparedz, kā strādāt un pēc kā vadīties. Tāpat netiek ņemta vērā projekta “Skola 2030” negatīvā pieredze. Skumjākais, ka šī mācību gada beigās atsevišķos priekšmetos būs eksāmeni, bet jauno priekšmetu ar padziļinātu mācīšanos eksāmena saturu joprojām nezinām.



– Ir notikusi novada profesionālās ievirzes izglītības iestāžu reorganizācija. Es domāju vairāku sporta skolu, kā arī mūzikas un mākslas skolu apvienošanu. Kā notika apvienošanās?



Jā, kopš šī gada pirmā septembra mūsu novadā ir [..]



Jeļena AVSJUKEVIČA



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.37



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv