Ne dievi podus apdedzina

img


Krāslavas amatniecības centram reklāma nav vajadzīga. Uz mājīgo un romantisko pilsētas nostūri, kas saglabājis nezūdošo senatnes skaistumu, labprāt nāk ne tikai krāslavieši. Jau sen uz šejieni taciņu ieminuši arī tūristi no tuvām un tālām vietām, pīķa dienas – nedēļas nogales. Tā notika arī pēdējā jūlija sestdienā – par prieku mūsu talantīgajiem un nerimstošajiem organizatoriem.

 



Iemesls dubults. Pirmkārt, te notika projekta “Latgales tradicionālās amatniecības stiprināšana” noslēguma pasākums. Tā iecere – turpināt mērķtiecīgu darbu Latgales amatniecības attīstībā un popularizēšanā. Otrkārt, šajā dienā tika plānota jaunā podnieku cepļa atklāšana. Zilo ezeru novada draudzīgajai keramiķu saimei tas ir kārtējais pārsteigums Krāslavā, jo tikai simts soļu attālumā no Krāslavas novada Tūrisma informācijas centra dzīvo un rada unikālā māla burvju dinastija. Pauliņi ir mūsu lepnums, šeit savus pirmos soļus tautas daiļrades pasaulē spēra Valdis, pēc tam perspektīvajam amatam pievienojās viņa dzīvesbiedre Olga, pēdējos gados arī meita Līga. Un visur kopā ar viņiem, pat publiskos pasākumos, četrkājainā draudzenīte Bronza, kura atdzīvināja ne vienu vien avīzes fotoreportāžu. Pēc mana lūguma senais paziņa, kuru lieliski atminos vēl kā iesācēju keramikā, saskaitīja, kuru pēc kārtas cepli ir uzmūrējis. Negaidīti noskaidrojās, ka šis ir desmitais ceplis. Te radās arī trešais iemesls – jubilejas cienīgs! Starp citu, projekts, par kuru šodien runājam, ir necerēti veiksmīgs, produktīvs un perspektīvs. Projekta vadošais partneris ir Latgales Plānošanas reģions, Krāslavas pašvaldība ir viens no projekta partneriem.





…Dzīvīgums grāfu muižā vienmēr rada svētku atmosfēru. Šeit pasākums bez tirdziņa ir kā kāzas bez mūzikas. Kulinārijas aromāti ne tikai piešķīra šarmu, bet arī rosināja apetīti. Tā taču ir svētlaime, kad svaigā gaisā neuzkrītoši piedāvā nogaršot slavenās saldās Andrupenes kļockas vai zupu no tīrajā Ežezerā noķertām zivīm. Kūpinātas delikateses – zināms Krāslavas uzņēmēju Māra un Dinas Skudru zīmols. Vienmēr pirkstiņus aplaizīsi… Un mūzika? Kā tad bez tās, ar dziesmām latviešu un latgaliešu valodās jebkurai gaumei mūs priecēja novada labākais duets – Dainis Platacis un Andris Badūns. Tik sirsnīgā gaisotnē oficiālā daļa atgādināja lielus ģimenes svētkus. Sertifikātus pasniedza Ināra Dzalbe, Krāslavas novada Plānošanas nodaļas vadītāja, un Tatjana Kozačuka no TICa. Noslēguma dokuments tika pasniegts gan cienījamajiem amatniecības pārstāvjiem – keramiķiem, gan rokdarbniecēm un citu amatniecības nozaru meistariem. Kur vien viņus satiec, vienmēr seko uzaicinājums piedalīties meistarklasēs. Sestdien nodarbības vadīja Aina Guba, Anžela Kuzminska, Olga Jokste, Elvīra Škutāne… Ik pa brīdim te veidojās tūristu rindas, viņi nepalaida garām arī iespēju nodegustēt kulināro mantojumu.



Pēc muzikāli – gastronomiskās iesildīšanās amatniecības svētku dalībnieki pacilātā noskaņojumā draudzīgi devās uz vietu, kur tika prezentēts jaunais keramikas ceplis. Šeit saimniekoja Valdis Pauliņš, uzsēdies uz vēl karstā cepļa malas. Cik gan daudz viņā cieņas un lepnuma par amatu, kas kļuvis par viņa dzīves jēgu. Mūsu acu priekšā starptautiski zināmais keramiķis no karstā cepļa cēla ārā ar biezu kvēpu kārtu klātās krūzes, tējkannas un citus traukus, kā arī suvenīrus, kas izveidoti ar tādu izdomu, ka pirmajā mirklī pat nevar apjaust, kas tas ir. Palīgā nāca daiļā dzimuma pārstāves – keramiķes no dažādām Latgales pilsētām, un draudzīgi sāka darbu apstrādi. Izstrādājumi, šoreiz melnā keramika, kā pasakā pārvērtās autentiskos podniecības mākslas darbos. Patiesi, ne dievi podus apdedzina. Sen esmu pazīstams ar burvi Eviju Vasilevsku no Kaunatas. Regulāri tiekamies izstādēs, visos iespējamos tirdziņos un pie keramikas cepļa Andrupenes etnogrāfiskajā muzejā. Bet ar viņas meitu, apburošo Elizabeti, paveicās iepazīties pie grāfu pils sienām. Mācībās studente izvēlējusies radošu virzienu, nopietni aizrāvusies arī ar keramiku. Laiks rādīs, bet pagaidām Elizabete veiksmīgi izturējusi foto testu, rezultātā – veiksmīgs kadrs ar keramiku no Vasilevsku ģimenes uzņēmuma.



…Cilvēki turpināja nākt – tūrisma sezona rit pilnā sparā.



Aleksejs GONČAROVS