Zirgu un dabas izrāde – Kumeļu rotaļas

img

Augusta pēdējā sestdienā zirgu sētā “Klajumi” notika tradicionālā zirgu un dabas izrāde “Kumeļu rotaļas”. Šogad - jau divpadsmitais pasākums, dāvana sabiedrībai, kas pulcēja lielu skaitu cilvēku, kuriem nav vienaldzīgi šie cēlie dzīvnieki. Laiks bija labvēlīgs aktīvai atpūtai gleznainajā Sēlijā, kas atrodas Daugavas kreisajā krastā. Organizatori viesiem bija sagatavojuši plašu priekšnesumu programmu.

Klātesošos uzrunāja zirgu sētas “Klajumi” saimniece Ilze Stabulniece. Šķirnes zirgu audzētāju asociācijas valdes loceklis Guntis Rozītis stāstīja par Latvijas zirgu šķirnes genofondu un ģenētisko potenciālu.



Pasākuma režisore un vadītāja Dace Kokle pirmos uzstāties aicināja “Klajumu” četrinieku. Apmeklētāju skatam parādījās stalti, graciozi dzīvnieki, ar jātniekiem un jātniecēm efektīgos tērpos. Zirgi - tradicionālie - Latvijas šķirnes. Tie veica dažādus paraugdemonstrējumus un ar parādi atklāja pasākumu.





Nākamais priekšnesums - vēl aizraujošāks - viesi no Bebrenes demonstrēja džigitēšanu - jāšanu ar akrobātikas elementiem. Kamēr treneres un zirgaudzētājas Elladas Kazašvili skolnieces Diāna un Silvija skaistos sporta vingrošanas tērpos izpildīja dažādus, dažkārt pat bīstamus akrobātiskus elementus, pasākuma vadītāja stāstīja par zirgkopību Bebrenē. Tad skatītājiem tika demonstrēta voltizēšana, sacensību disciplīna, kurā tiek apvienoti dinamiski un statiski akrobātikas elementi, izpildīti uz kustībā esoša zirga. Dace Kokle steidza vairāk pastāstīt par šo sacensību disciplīnu, kurai nepieciešama teicama jātnieka fiziskā sagatavotība un harmoniskas attiecības ar zirgu, lai demonstrētu nepieciešamo spēku, koordināciju, ritmu un līdzsvaru.



Bravo Olgas Kutajevas skolniecei Poļinai Šišļaņņikovai, kura savu prasmju līmeni demonstrēja uz zirga Galfridas!



Programmu turpināja liesmojošs flamenko, ko izpildīja Daiga, Svetlana, Jeļena no Flamenko deju studijas "Zambra" pašas Daigas Pirogovas vadībā.



Un tad savas prasmes jāšanā demonstrēja bērni, starp kuriem jaunākajai dalībniecei Kirai Izabellai ir tikai 3 gadi.



Bija arī Karaliskais zirgu polo lauku gaumē – komandu sporta veids, kurā spēlētāji sacenšas zirga mugurā. Polo ir līdzīgs hokejam, tikai zirga mugurā - jātniekiem ar nūjām jādzen bumba pa laukumu un jāiemet pretinieku vārtos.



Daugavpils Vienības nama deju ansamblis "Laismeņa" izdejoja absolūto tautas deju hītu “Es izjāju prūšu zemi” un sarīkoja meistarklasi dejas soļu apguvē.



Programmā ar vairākiem numuriem uzstājās arī pastāvīgā izrādes "Kumeļu spēles" dalībniece Katerīna Agapova. Viņas līdz sīkākajai detaļai pārdomātie skatuves tēli, uzstāšanās maniere un, protams, Populārs (zirga vārds) uz skatītājiem atstāja neizdzēšamu iespaidu.



Papildus klātesošie varēja baudīt teatralizētu priekšnesumu un konkūru, tas ir, zirgu sacensības ar šķēršļu pārvarēšanu.



Viens no pēdējiem numuriem bija “Klajumi” astotnieka zirgu deju sniegums pēc “Klajumu” saimnieces Ilzes Stabulnieces zirgu dejas horeogrāfijas un virstreneres Dzintras Neilandes virsvadības. Jaunieši, kuri turpina un attīsta zirgkopības tradīcijas, liecina par iedibināto tradīciju turpināšanu arī nākotnē.



Pēc izrādes skatītāji varēja bez maksas vizināties ar Zirgu sētas “ Klajumi” zirgiem gan jāšus, gan pajūgā un nobaudīt Sēlijas kulinārā mantojuma gardumus šefpavāra Tomasa Godiņa meistarklasē.



Dažas stundas, kas pavadītas zirgus mīlošu cilvēku lokā, paskrēja ļoti ātri. Ļoti izzinošs un interesants pasākums ar daudzveidīgiem un aizraujošiem priekšnesumiem.



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto