Draudu e-pasti Latvijas iestādēm: policijai biežāk uzdotie jautājumi

Kopš pagājušās nedēļas dažādām Latvijas mācību, valsts un pašvaldības iestādēm masveidā tiek izsūtīti draudu e-pasti. Turklāt šāda veida draudu e-pasti pēdējā laikā izplatīti ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs un citviet.

Saprotam sabiedrības satraukumu un esam apkopojuši biežāk saņemtos jautājumus un sniegtās atbildes. Tajās redzēsiet - kāpēc tas notiek, ko dara iestādes, kā mēs zinām, ka draudu līmenis ir zems un ko tas vispār nozīmē?



KĀPĒC IESTĀDES SAŅEM DRAUDU E-PASTUS UN KĀDS IR TO MĒRĶIS?



Šo vēstuļu mērķis ir apzināti satraukt un vairot baiļu sajūtu sabiedrībā, traucēt iestāžu darbu un mākslīgi radīt spriedzi, lai destabilizētu situāciju valstī un veicinātu neuzticību valsts iestādēm.



Visas Baltijas valstis šobrīd saskaras ar koordinētām un apzinātām noziedznieku darbībām, kas ir iespējams hibrīduzbrukuma elements.



KĀ NOSAKA DRAUDU RISKA LĪMENI?



Jebkuri saņemtie draudi uzskatāmi par draudiem. Jāsaprot, cik tie ir nopietni un reāli bīstami, un šo izvērtējumu var noteikti vienīgi Valsts policija.



Valsts policija sadarbībā ar Valsts drošības dienestu, kā arī ņemot vērā starptautisku praksi un pieredzi, ir izstrādājusi precīzus rīcības algoritmus, kā saņemtos draudus vērtēt un kā rīkoties. Tie iedalās vairākās kategorijās no zema līdz augstam.



Draudu riska līmeņa novērtējuma kritēriji nevar būt publiski, jo tas ietver informāciju, kas ir aktuāla arī noziedzniekiem un viņi to var izmantot pret iestādēm un iedzīvotājiem.



KO DARĪT, JA ŠĀDI E-PASTI ATKĀRTOJAS?



Pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā un hibrīdkara apstākļos nevar izslēgt, ka šāda veida darbības un izpausmes var atkārtoties. Lai kopīgi cīnītos pret to, ir svarīgi neļauties noziedznieka raidītajam vēstījumam un satraukuma raisītajām emocijām. Vienlaikus nedrīkstam zaudēt modrību un šādus ziņojumus pieņemt par pašsaprotamiem.



Ja tiek saņemts šāds e-pasts, zvans vai īsziņa - vienmēr par to ir jāziņo policijai uz tālruni 110. Tikai Valsts policija spēs novērtēt šo draudu līmeni un sniegt tālākas norādes rīcībai!



Konsultatīvos nolūkos aicinām zvanīt Valsts policijas informatīvajam tālrunim 67075333.



KĀ ŠOS NOZIEDZNIEKUS NOĶERT?



Valsts policija aktīvi strādā, lai atšifrētu un apturētu šos noziedzniekus, sadarbojoties gan ar Baltijas valstu un Polijas Iesībsargājošām iestādēm, gan ASV un Eiropolu. Ņemot vērā kibernozieguma īstenošanas veidu, manieri un starptautisko raksturu, paredzams, ka šī izmeklēšana būs omplicēta un, visticamāk, arī ilgstoša.



Pieļaujams, ka persona vai personu grupa, kas stāv aiz šiem draudiem, ir no kādas Latvijai nedraudzīgas valsts.



KĀPĒC PIE KATRAS IESTĀDES NAV DEŽUREJOŠA POLICISTA?



Šobrīd fiziskai policijas klātbūtnei pie izglītības iestādēm nav pamata. Valsts policija ir gatava nekavējoties reaģēt, ja būs nepieciešamība. Izmeklēšanā gūtā informācija aizvien norāda, ka fiziski drošības riski šobrīd nepastāv.



KĀ RĪKOTIES IEDZĪVOTĀJIEM?



Lai stiprinātu noturību pret draudu e-pastu radīto apjukumu, uzticieties iestāžu oficiālajai informācijai, sekojiet atbildīgo iestāžu norādēm un atturieties no pārlieku aktīvas sociālo tīklu satura patērēšanas saistībā ar draudu vēstulēm.



Aicinām iedzīvotājus saglabāt mieru, racionālu pieeju un nepakļauties provokācijām. Sabiedrības satraukums ir tieši tas, ko šie noziedznieki vēlas panākt.



KĀ RĪKOTIES VECĀKIEM?



Īpaši aicinām vecākus pārrunāt ar bērniem, ka tieši radīt satraukumu ir ļaundara mērķis un būtiski nepieļaut šāda satura tālāku izplatīšanos, patērēšanu. Šajās sarunās būtiski pašiem vecākiem saglabāt mierīgu prātu un ņemt vērā bērnu vecumam atbilstošas uztveres nianses, nesniedzot pārāk daudz detalizētas informācijas par satraucošajā saturā redzamo, lai neradītu papildus interesi vai iedvesmu kādas darbības imitēt.



Vienlaikus aicinām vecākus ar bērniem pārskatīt viņu apmeklēto interneta vietņu un to satura lietošanu, tostarp dažādās saziņas vietnēs un tālāk nedalīties ar šo saturu!



KĀ NORIS VALSTS POLICIJAS UN IZGLĪTĪBAS IESTĀŽU SADARBĪBA?



Valsts policija sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju precizē drošības algoritmus, lai izglītības iestādēm būtu izvērsts skaidrojums par rīcību dažādās situācijās. Vienlaikus sadarbībā ar pašvaldībam un izglītības iestādēm tiks organizētas mācības, pieaicinot arī vecākus.



SAŅEMTA DRAUDU VĒSTULE E-PASTĀ, KĀ RĪKOTIES?



Personai, kura saņēmusi draudu vēstuli e-pastā, jāzvana Valsts policijai uz tālruni 110.



Persona informē Valsts policiju par saņemtajiem draudiem, norādot iestādes vai objekta nosaukumu, adresi, savu amatu, vārdu un uzvārdu, tālruņa numuru.



„Persona informē par e-pasta saņemšanas laiku, draudu sūtītāju un saņemtās informācijas saturu.



„Persona pārsūta saņemto e-pastu ar izteiktajiem draudiem uz Valsts policijas amatpersonas norādīto e-pasta adresi un seko Valsts policijas norādēm. Līdz Valsts policijas atbildei par riska līmeni un nepieciešamo turpmāko rīcību saņemšanai, nav nepieciešams veikt nekādas papildus darbības, tai skaitā izplatīt saņemto informāciju par draudiem.



„Valsts policija nekavējoties veiks saņemtās draudu informācijas izvērtēšanu un riska līmeņa noteikšanu.



„Pēc risku izvērtēšanas Valsts policija sazināsies ar e-pastu saņēmēju, sniedzot norādes tālākai rīcībai.



„Iestādes vai objekta kontaktpersona pēc sarunas ar Valsts policijas atbildīgo amatpersonu par saņemtajiem draudiem informē savu vadību par Valsts policijas sniegtajām norādēm ur rīkojas atbilstoši tām.



Materiālu sagatavoja Gļebs Beļajevs