Ziemassvētku egles iedegšana Krāslavā un Radošais kvartāls “ĪLA”

img


Pirmā ziemas mēneša vidus izvērtās pilnīgi nesezonāli lietains. Mūsu acu priekšā kusa sniega kupenas, taču tas netraucēja bērniem sagaidīt egles iedegšanu Krāslavas centrālajā laukumā un tikšanos ar Ziemassvētku vecīti.

Sestdien, 16.decembrī, no plkst.15 pilsētas centrālajā laukumā bērnus un pieaugušos priecēja Krāslavas animatoru komandas trīs dzīvespriecīgi sniegavīri. Ar smaidiem sejās viņi aicināja ikvienu rosīties ritmiskajās melodijās un sasildīties vēsajā dienā, kā arī pozēt fotogrāfijām. Visi ar nepacietību gaidīja Ziemassvētku vecīša parādīšanos.



Pēc tradicionālā kopīgā skaļā aicinājuma “Eglīte, iededzies!”, elegantā Krāslavas skaistule iemirdzējās daudzkrāsainās vītņu gaismās. Drīz vien Ziemassvētku vecītis un viņa nenogurstošā palīdze Sniegpārsliņa ieradās galvenajā laukumā zirga pajūgā. Viņi steidzās pie bērniem, ar kuriem sarunājās, dejoja, devās ceļojumā improvizētā vilcienā. Pēc aktivitātēm bērni steidza iepriecināt ziemas viesus ar dzejoļiem un dziesmām. Par ko saņēma kalendāru nākamajam gadam un saldumus.





Pasākums no centrālā laukuma pārcēlās uz pasakaini izrotāto Mazo Tirgus ielu. Jau otro reizi pilsētas iedzīvotājus un viesus iepriecināja radošais kvartāls “ĪLA”, kas, sadarbojoties dažādām pilsētas iestādēm un entuziastiem, piedāvāja izbaudīt Ziemassvētku programmu.



Nelielās ieliņas rotājumu pilsētas centrā varēja apbrīnot jau dažas dienas pirms plānotā pasākuma. Dekorācijas pārdomātas līdz mazākajai detaļai. Radošajā kvartālā “ĪLA” varēja iekļūt caur egļu zariem un rotājumiem veidotiem vārtiem. Uz katra soļa sagaidīja vai nu foto zona, kurā varēja uzņemt jauku svētku fotoattēlu, vai arī daudzas letes ar dažādiem piedāvājumiem.



Ejot gar letēm, manu uzmanību piesaistīja meitene Margarita mirgojošā tērpā, ar mirdzošu lietussargu rokās. Ar sniega karalieni, kā man šķita, kura vēlāk kļuva par vienu no pasākuma vadītājām, steidzās fotografēties ne tikai bērni. Turklāt tur bija iekārtota brīnišķīga istaba Ziemassvētku vecītim, kurā bērni turpināja deklamēt savus dzejoļus. Šeit varēja radoši darboties un izgatavot eglīti, kā arī uzrakstīt ziņu Ziemassvētku vecītim. Telpas sienas rotāja Krāslavas novada Kultūras un tūrisma pārvaldes rīkotā konkursa apkopotie sniegavīru zīmējumi. Darbu skaits iespaidīgs – 325!



Starp tirgotāju letēm, dažādiem rotājumiem un baneriem ar Ziemassvētku tautasdziesmām tika prezentēti Annas Bogdanovičas mākslas darbi. Netālu rosījās arī pati astoņpadsmit eļļas gleznu autore. Tāpat izrotātajā ielā varēja sastapt PIKC Rīgas Valsts tehnikuma Krāslavas teritoriālās struktūrvienības audzēkņus zvanu tērpos, un Dagdas Jauniešu iniciatīvu centra pārstāvjus dzīvnieku tērpos, kuri labprāt fotografējās ar bērniem.



Papildus visam pārējam Mazajā Tirgus ielā bija skatuve, kurā uzstājās pilsētas radošie kolektīvi - Krāslavas ģimnāzijas popgrupa “Notiņas”, Krāslavas Mūzikas un mākslas skolas grupa, Krāslavas Kultūras nama sieviešu vokālais ansamblis “Noktirne” un folkloras kopa “Prymačkas”. Ilze Vovka lasīja savu dzeju, un Rihards ar dejotāju kompāniju izvērsa īstu zibakciju.



Blakus skatuvei rotājās piparkūku namiņi, kurus gatavojušas trīs čaklas saimnieces - Anna Bogdanoviča, Inga Grigorjeva un Solvita Varnase. Par aktivitāti viņas saņēma veicināšanas dāvanas no Sniegpārsliņas un Ziemassvētku vecīša. Netālu no skatuves bija skatāmas Krāslavas novada Mūzikas un mākslas skolas instalācijas ziemas tematikā izgaismotu sniegotu jurtu veidā. Vēl viena izklaide bija vizināšanās ar Ziemassvētku vecīti zirga pajūgā.



Radošā kvartāla “ĪLA” organizatori pateicas visiem, kas palīdzēja radīt svētku noskaņu un aktīvi piedalījās pasākuma sagatavošanā. Paldies Krāslavas animatoriem, Dagdas Jauniešu iniciatīvu centram, biedrībai “Dagne”, Krāslavas novada Kultūras un tūrisma nodaļai, Krāslavas novada Mūzikas un mākslas skolai, Krāslavas Kultūras namam, PIKC RVT Krāslavas teritoriālās struktūrvienībai, "Labiekārtošana K ", Ērikam un Diānai Križanovskiem, Andrim un Lailai Vilmaņiem, Dinai Skudrai un mājražotāju tirgum, SIA "IVIKS" un arī visiem koncerta un tirdziņa dalībniekiem.



Neskatoties uz laikapstākļiem, svētku pasākums izdevās lieliski. Kā atzina aktīvie iedzīvotāji un neklātienes organizatori: “Gribētos padarīt mūsu pilsētas un novada iedzīvotāju dzīvi košāku un krāsaināku. Pēc pirmā radošā ceturkšņa septembrī kļuva skaidrs, ka cilvēki vēlas sanākt kopā. Šoreiz cilvēku aktivitāte kļuva vēl lielāka, jo daudziem jau bija priekšstats par to, kas gaidāms. Ja runājam par pašu organizēšanas procesu, tad, protams, tas prasa daudz brīvā laika un pūļu. Jau dzimst idejas jaunam pasākumam.”



Radošā kvartāla ideja ir, lai mūsu novada radošie cilvēki varētu izpausties vietējā līmenī, iepriecināt citus un parādīt savus talantus. Tāpat radošā kvartāla entuziasti ar prieku uzņems savā pulkā jaunus dalībniekus.



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto