25. aprīļa vakarā Krāslavas novada mājražotāji, viesu namu un ēdināšanas uzņēmumu pārstāvji un citi interesenti tikās koncept- kafejnīcā “Fon Bubert”, lai iepazītos ar novadniekiem, kas sapni par Latgalei mazāk tradicionāla produkta ražošanu īstenojuši kā īstu veiksmes stāstu.
Šādas tikšanās idejas iniciatori ir “Fon Bubert” īpašnieki, kuri apņēmušies aktīvi popularizēt novada ražotājus, jo sevišķi izceļot t.s. gardēžu produkciju, ar ko pārsteigt Latgales viesus. Vakara gaitā varēja iepazīties ar Krāslavas novada ražotāju jaunumiem un arī neformāli aprunāties ar savas nozares pārstāvjiem par gaidāmo tūrisma sezonu.
Pirmais stāsts un produkts lielākajai daļai bija patiess pārsteigums - dzirkstošā mīda "CINDRA" komanda nupat atgriezusies no plašas starptautiskās alkoholisko dzērienu izstādes Vācijā, kur produkts guvis vērā ņemamu atzinību arī no profesionāļiem. Sapnis par gardu dzirkstošo dzērienu radies brāļiem- Ivaram Bēram un Eināram Poļuškinam. Ivars šobrīd dzīvo Vācijā un kopj bišu dravu. Savukārt Eināram netālu no Indras plaukst un zeļ cidoniju lauks.
Ivars pastāstījis brālim par mīdu - alkoholisku dzērienu. Brāļi sāka eksperimentēt un kādā brīdī nolēma pievienot medus dzērienam cidoniju augļus. Rezultātā tapa cidoniju-medus dzirkstošais dzēriens “Cindra”, kas saņēmis arī preču zīmi "Ražots Krāslavas novadā" .
Neskatoties uz to, ka dzēriens pirmo reizi tika piedāvāts nogaršošanai tikai pagājušā gada rudenī, šobrīd klāstā jau ir brut un extra brut dzēriens, sācies darbs pie vēl jaunas garšas. Aktīvi tiek strādāts pie produkta atpazīstamības, tostarp apmeklējot arī starptautiskās degustācijas un izstādes. Kā atzīmēja Ivars, šī ir kolosāla iespēja iegūt ne tikai produkta prezentēšanas pieredzi, bet arī jaunus noderīgus biznesa kontaktus.
Turpinājumā Artjoms Gekišs, amatalus brūža “Murza” meistars, dalījās ar savu sapni - ģimenes vecākās paaudzes vīru iedvesmots, dažādus alus brūvējis jau kopš studentu laikiem. Sapnis materializējies par mājražošanas biznesu un samērā nopietnu ražotni gūstot LEADER līdzfinansējuma projekta atbalstu . Šobrīd alus cienītājiem piedāvā jau sešu unikālu garšu alu.
Iedvesmas stāstu vakaru par privātās uzņēmējdarbības veidošanu Krāslavas novadā noslēdza mājražotāja Ludmila Peculeviča. Sieru meistares produktus jau iemīļojuši gardēži arī ārpus mūsu novada. Izaicinošos plānus - ražot Latgalei netradicionālos cietos un parmezāna tipa sierus, Ludmila realizējusi vien pāris gados, pērn atklājot sieru ražotni. Produkta īpašā pievienotā vērtība - sieru gatavo no savu gotiņu piena, kam Kalniešu pagasta pļavu garša.
Mājražotāju stāstus noslēdza dzērienu un sieru degustācija, papildināta ar "FonBubert " sarūpētajām uzkodām. Vakara dalībnieki paņēma līdzi apliecinājumu tam, ka sapņi noteikti piepildās. Nepieciešams tik vien kā mērķtiecīgs darbs un apņēmība.
Lielisks vakars, kompānija un Krāslavas novadā ražotā gardēžu produkcija, ko ar lepnumu piedāvāt viesiem no Latvijas un ārvalstīm.
Projekti alus brūzis "Murza", L.Peculevičas siera ražotne, konceptkafejnīca "FonBubert" īstenoti pateicoties biedrības “Krāslavas rajona partnerība” iesaistei, LEADER/ LAD līdzfinansējumam , savukārt "Cindra" ražotne - pateicoties LIAA atbalstam.
Jeļena AVSJUKEVIČA
Autores foto