Iedvesmojošs gardēžu produkcijas degustāciju vakars

img


25. aprīļa vakarā Krāslavas novada mājražotāji, viesu namu un ēdināšanas uzņēmumu pārstāvji un citi interesenti tikās koncept- kafejnīcā “Fon Bubert”, lai iepazītos ar novadniekiem, kas sapni par Latgalei mazāk tradicionāla produkta ražošanu īstenojuši kā īstu veiksmes stāstu.

Šādas tikšanās idejas iniciatori ir   “Fon Bubert” īpašnieki, kuri apņēmušies  aktīvi popularizēt novada ražotājus, jo sevišķi izceļot t.s. gardēžu produkciju, ar ko  pārsteigt Latgales viesus.  Vakara gaitā  varēja iepazīties ar Krāslavas novada ražotāju  jaunumiem un arī  neformāli aprunāties ar savas nozares pārstāvjiem par gaidāmo   tūrisma sezonu. 



Pirmais stāsts un produkts lielākajai daļai bija patiess  pārsteigums - dzirkstošā  mīda  "CINDRA" komanda nupat  atgriezusies  no plašas starptautiskās alkoholisko dzērienu izstādes Vācijā, kur produkts guvis vērā ņemamu atzinību arī no  profesionāļiem. Sapnis par gardu dzirkstošo dzērienu radies brāļiem- Ivaram  Bēram un Eināram Poļuškinam. Ivars  šobrīd  dzīvo Vācijā un kopj bišu dravu.  Savukārt Eināram  netālu no Indras  plaukst un zeļ cidoniju lauks. 



Ivars  pastāstījis brālim par mīdu - alkoholisku dzērienu. Brāļi sāka eksperimentēt un kādā brīdī nolēma pievienot  medus dzērienam  cidoniju augļus. Rezultātā tapa cidoniju-medus dzirkstošais dzēriens “Cindra”, kas saņēmis arī preču zīmi  "Ražots Krāslavas novadā" . 



Neskatoties uz to, ka  dzēriens pirmo reizi tika piedāvāts nogaršošanai  tikai pagājušā gada rudenī, šobrīd  klāstā jau ir brut un extra brut dzēriens, sācies darbs pie vēl jaunas garšas. Aktīvi tiek strādāts pie produkta  atpazīstamības, tostarp apmeklējot arī starptautiskās  degustācijas un izstādes. Kā atzīmēja Ivars, šī ir kolosāla iespēja  iegūt  ne tikai produkta prezentēšanas pieredzi, bet arī jaunus noderīgus biznesa  kontaktus.



Turpinājumā Artjoms Gekišs, amatalus brūža “Murza” meistars, dalījās ar savu sapni -   ģimenes vecākās paaudzes vīru iedvesmots, dažādus alus brūvējis jau kopš studentu laikiem.  Sapnis materializējies par mājražošanas biznesu un   samērā nopietnu ražotni gūstot LEADER līdzfinansējuma projekta  atbalstu . Šobrīd alus cienītājiem piedāvā jau  sešu unikālu  garšu alu. 



Iedvesmas stāstu vakaru par privātās uzņēmējdarbības veidošanu Krāslavas novadā noslēdza mājražotāja Ludmila Peculeviča.  Sieru meistares produktus jau iemīļojuši gardēži arī ārpus  mūsu novada. Izaicinošos plānus - ražot Latgalei netradicionālos cietos un  parmezāna tipa sierus, Ludmila realizējusi vien pāris gados, pērn atklājot sieru ražotni.  Produkta īpašā pievienotā vērtība - sieru gatavo no savu gotiņu piena, kam Kalniešu pagasta pļavu garša.  



Mājražotāju stāstus noslēdza dzērienu un sieru degustācija, papildināta ar  "FonBubert " sarūpētajām  uzkodām. Vakara dalībnieki paņēma līdzi apliecinājumu tam, ka sapņi noteikti  piepildās. Nepieciešams tik vien kā mērķtiecīgs  darbs un apņēmība. 



Lielisks vakars, kompānija un Krāslavas novadā ražotā gardēžu produkcija, ko ar lepnumu piedāvāt  viesiem no Latvijas un ārvalstīm. 

Projekti alus  brūzis "Murza",  L.Peculevičas siera ražotne, konceptkafejnīca "FonBubert"  īstenoti pateicoties biedrības “Krāslavas rajona partnerība” iesaistei, LEADER/ LAD līdzfinansējumam , savukārt "Cindra" ražotne - pateicoties LIAA atbalstam.



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto