Svētku diena galvaspilsētā

img

Valsts svētku diena iepriecināja ne tikai ar laika apstākļiem, bet arī ar plašu programmu. Krāslavā notika gan masu skrējiens, gan koncerts centrālajā laukumā, bet vakarā pilsētas iedzīvotājiem un viesiem bija iespēja pulcēties Mazajā Tirgus ielā, klausīties koncertu un piedalīties dažādās meistarklasēs. Taču es savu dienu pavadīju tālu prom no dzimtās pilsētas, bet ne mazāk interesanti.

Man 4. maijs - Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas diena, pagāja tālu no dzimtās pilsētas, jo devos uz galvaspilsētu. Ceļš nav tuvs, bet salīdzinoši ātrs, pateicoties rīta vilcienam. Arī galvaspilsētas svētku programma piedāvāja dažādus pasākumus. Latvijas neatkarības atjaunošanas 34. gadadienā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un citas augsta ranga personas nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa. Brīvības pieminekļa pakājē ikviens svētku viesis varēja piedalīties viena kopīga objekta “Ziedu Latvija” veidošanā. Jau no rīta cilvēki nesa ziedus, lai aizpildītu Latvijas kontūru. Izskatījās ļoti skaisti un oriģināli. Izrādās, tas jau ir tradicionāls pasākums, par kuru agrāk nebiju dzirdējusi. Kā saka, labāk vienreiz redzēt, nekā simtreiz dzirdēt.



Pēc sardzes maiņas pusdienlaikā, svētku programmas turpinājumā pie Brīvības pieminekļa uzstājās pūtēju orķestri no Latvijas skolām. Ļoti kolorīti, jo katram kolektīvam - savs svinīgais veidols, precīzs iznāciens un uzstāšanās. Daudzi ik pa brīdim ķērās pie telefoniem un centās iemūžināt notiekošo foto un video kadros. Neviltotu interesi mūsu svētki izraisīja ārzemniekos. Laukumā pie pieminekļa to bija ļoti daudz. No visām pusēm bija dzirdamas sarunas dažādās valodās.



Vecpilsētas ieliņās atpazinu vairākus ministrus, kuri fotografējās. Kā vēlāk izrādījās, Saeimā notika svinīgā sanāksme, kurā piedalījās arī prezidents. Pēc tās pie Saeimas ēkas notika foto sesija, kuru pamanīju noslēdzošajā fāzē.



Mans mērķis bija Rīgas pils. Tieši tur notika svētku koncerts “Mūzika Rīgas pilī. Ilona Bagele un džeza orķestris “Mirāža”, uz kuru bija uzaicināti arī laikraksta “Ezerzeme” redakcijas darbinieki. Pēc ielūgumu un personas apliecību uzrādīšanas mēs ar kolēģi Ivetu Leikumu devāmies uz svētku zāli.



Rīgas pils Svētku zālē pulcējās aicinātie viesi. Noteiktajā laikā zālē ienāca Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un uzrunāja klātesošos. Īpaši savā uzrunā prezidents uzsvēra: “Mūsu brīvība ir mūsu atbildība. Mūsu brīvība ir mūsu rokas, mūsu sirdis un prāti, kas šo brīvību sargā un sargās. Un kamēr mums rūp, kamēr mūsu sirdis deg, tikmēr nekādi naida un varaskāres plūdi nevar mūs noslīcināt.”



Edgars Rinkēvičs pateicās visiem talantīgajiem, uzņēmīgajiem un pašaizliedzīgajiem cilvēkiem, kuri nebaidās darīt. Un viņiem tas izdodas: “Tie esat jūs, kas nebaidās darīt. Un jums sanāk. Gan uzņēmēji novados, gan mediķi slimnīcās, gan darbinieki sociālās aprūpes iestādēs, gan lieliski pedagogi Latvijas skolās. Mūsu radošie cilvēki, kuri savu mūžu, talantu un intelektu velta Latvijas kultūrai. Tieši uz jums turas mūsu valsts. Mīlestību pret savu Latviju, savu zemi nekas tā neapliecina kā darbs. Savai valstij, savai zemei un saviem cilvēkiem. Paldies jums visiem par to!”



Koncertā talantīgā operdziedātāja Ilona Bagele un džeza orķestris “Mirāža” atskaņoja gan klasiskās, gan tautas melodijas. Pati operdīva nāk no Daugavpils, tāpēc neiztika bez latgaliešu dziesmām neparastā aranžējumā.





Pēc koncerta visi interesenti devās uz Balto zāli, kur varēja nofotografēties ne tikai ar prezidentu, bet arī citiem pazīstamiem politiķiem un darboņiem. Man, piemēram, izdevās saņemt autogrāfu no Ilonas Bageles un prezidenta, kā arī nofotografēties ar viņiem.



 



Jeļena AVSJUKEVIČA



Foto: Valsts prezidenta kanceleja un no autores personīgā arhīva