Pierobežā Latvijas bezmaksas virszemes televīzijas un radio signāls ir labs

img


Piektdien, 14. jūnijā, Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) speciālisti veica virszemes televīzijas un radio apraides uztveršanas mērījumus Krāslavas un Ludzas novadā. Mērījums notiek, lai noteiktu sniegto pakalpojumu kvalitāti un atbilstību ar televīzijas un radio raidorganizācijām noslēgtajiem līgumiem par televīzijas un radio apraides pakalpojumu sniegšanu. Līdzīgi braucieni notiek katru gadu, ar vienīgo atšķirību, ka šogad mērījumi notiek nevis augustā, bet jūnijā.

Pirmais punkts bija Skaistas 110 metru augstais tornis, kas celts 2020. gadā. Kā pastāstīja VAS Latvijas LVRTC speciāliste Vineta Sprugaine, tornis ir labiekārtojums uz Latvijas austrumu robežas. Pateicoties tam, ievērojami uzlabojusies televīzijas un radio signālu kvalitāte pierobežas zonā. Tagad Skaistas tornis izplata bezmaksas virszemes televīziju (un Latvijas Radio 1, 2 un 4 signālu) 50 kilometru rādiusā. Turklāt torni izmanto arī mobilo sakaru operators. Visi torņi ir savienoti ar optiku. Te klātesošajiem bija iespēja apskatīt tehniskās telpas konstrukciju pie torņa.



Krāslavas novadā LVRTC speciālisti mērīja televīzijas un radio signālu līmeni arī Piedrujā un Šķaunē un secināja, ka Latvijas bezmaksas virszemes televīzijas un radio signāla stiprums ir labs. Pēdējo divdesmit gadu laikā LTV1 signāla līmenis ir uzlabojies par 5% un ir pieejams 99,77% Latvijas teritorijas, bet Latvijas Radio 1 - 98%. Vineta Sprugaine arī uzsvēra, ka sūdzību skaits no šā gada janvāra līdz maijam samazinās, sūdzības no Latgales saņemtas tikai no Preiļiem. Speciāliste arī atgādināja, ka  nereti problēmas ar televīzijas un radio signāliem ne vienmēr nozīmē, ka vainīgs ir piegādātājs, iemesls var būt tehniski novecojusi iekārta vai signālu uztverošās iekārtas darbības traucējumi (piemēram, sapuvuši antenas vadi).



Brauciena laikā speciālisti saņēma sūdzību par sliktu televīzijas signālu no kāda vietējā iedzīvotāja. Veicot apskati uz vietas, tika konstatēts, ka mājas pagalmā uzstādītā antena nav pagriezta bezmaksas virszemes televīzijas signālu izplatošā torņa virzienā. Mājas īpašnieks atteicās pagriezt antenu pareizajā virzienā.



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto