Tilts pār Jāņupīti Raiņa ielā – atklāšanas pasākums

img


27. jūnijā Krāslavā notika tilta pār Jāņupīti oficiālā atklāšana. Tilts nodrošinās pilnvērtīgu transportlīdzekļu un gājēju satiksmi pa Raiņa ielu un tālāk pa Pils ielu. Transportlīdzekļu satiksme uz tilta tika slēgta 2016. gada 29. augustā, un tas, ka tagad tas ir atjaunots, ir īpaši svarīgi tiem, kuri ikdienā dodas uz ģimnāziju no citām pilsētas vietām, kā arī tiem, kuri vēlas apmeklēt svētku un kultūras pasākumus, kas tradicionāli notiek pie pils.

Tiltam jau ilgu laiku pirms tam bija nepieciešams remonts – un šī remonta jautājums bija pašvaldības dienaskārtībā. Taču gribējās to izdarīt pareizi, bez kompromisiem, un tas prasīja laiku gan budžeta atrašanai, gan atjaunotā tilta projekta apstiprināšanai, gan projekta iekļaušanai pilsētas esošajā arhitektoniskajā vidē.



Remonta darbi tika uzsākti 2023. gada 17. jūlijā, un tad to pabeigšanas datums bija noteikts 2024. gada jūnijs, būvnieki iekļāvās termiņā. Tilta projektu izstrādāja Piegādātāju apvienība SIA “Ceļu komforts Rīga” un SIA “BT Projekts”, bet būvdarbus veica SIA “ACBR”



Redzēju šo tiltu pirms rekonstrukcijas, redzēju darbu gaitu, redzēju, kāds tilts ir kļuvis tagad - tas ir daudz labāks. Manuprāt, atjaunotais tilts ir veiksmīgs tradicionālā un modernā savienojuma piemērs, tilts izskatās svaigs, burtiski mirdzošs, un tajā pašā laikā tilts ir harmoniska daļa no visas iepriekš izveidotās arhitektoniskās vides, atbalstot īpašo mūsu pilsētas mājīgumu. Redzams, ka tilts ir veidots rūpīgi, ir patīkami vienkārši pārstaigāt to un rādīt pilsētas viesiem. Esmu pārliecināts, ka tilta skati kļūs par neatņemamu pastkartīšu un tūrisma brošūru par Krāslavu sastāvdaļu, bet pats tilts kļūs par vienu no iecienītākajām fotografēšanas vietām.
Neapšaubāmi, tilta radītajā iespaidā savu lomu spēlēja gan dizaina kvalitāte, gan celtnieku meistarība. Tāpat ir vērts atzīmēt, ka tik iespaidīga rezultāta sasniegšanai projektā izmantoti reti, netipiski risinājumi - piemēram, tilta nesošā laiduma konstrukcija veidota no koka sijām.



Tagad, kad šajā vietā atrodas šāds tilts, tā apkārtnes turpmākie uzlabojumi ir burtiski nepieciešami. Tā atklāšanas uzrunā solīja Krāslavas novada pašvaldības priekšsēdētājs Gunārs Upenieks. Darbi ap tiltu turpinās, sacīja Upenieka kungs, un vasaras beigās redzēsim to rezultātus. Pašvaldības vadītājs aicināja ikvienu rūpēties par jauno tiltu un saglabāt to.



Atklāšanā uzstājās arī citi pašvaldības darbinieki, būvnieku pārstāvji, reliģisko kopienu vadītāji.





SIA "ACBR" valdes priekšsēdētājs Kaspars Kalniņš tiltu raksturoja kā unikālu visai Latvijai. Jau minēju koka sijas nesošā laiduma konstrukcijā, taču ne mazāk unikāla mūsdienās ir koka izmantošana margām - uz to savā runā norādīja Kaspars.



Papildus oficiālajai daļai atklāšana palika atmiņā arī ar nelielu priekšnesumu un atspirdzinājumiem. Vispirms pār tiltu ripināja ar miltu maisiem piekrautu ķerru, lai pārliecinātos, ka tilts izturēs. Sanākušos pilsētniekus teatralizētā uzvedumā sveica vēstures personāži: grāfu Plāteru pāris, Saules Meita no Sauleskalna ielas un pils Dāma no Pils ielas. Tiltu iesvētīja aicinātie garīdznieki, noslēgumā visi tika cienāti ar tikko ceptu maizi.



Gļebs BEĻAJEVS



Ivetas LEIKUMAS foto