Deniss Krikunovs: Mums patīk svētki!

img


Izskanējis mūzikas festivāls “Izgaršo kantri Latgalē ”

5. un 6. jūlijā Krāslavas novada Kalniešu pagastā notika pirmais Kantri mūzikas festivāls Latgalē “Izgaršo kantri Latgalē ”, ko organizēja Deniss Krikunovs savas viskija rūpnīcas “De Kriek distillery” teritorijā.

Uz festivālu devos kopā ar saviem draugiem – Nilsenu pāri no Dānijas. Neliela atkāpe – Orla un Dora Nilseni Latgalē vairāk vai mazāk regulāri viesojas jau pāris gadu desmitus, ar pārtraukumu pandēmijas laikā. Atzīšos, šoreiz man bija sevišķi patīkami izrādīt dāņiem jaunumus – restorānu “Fon Bubert” (vislabākās atsauksmes no dāņu puses par gardo maltīti un laipno apkalpošanu), atpūtas kompleksu “Adamova” (izbrīns un cieņa par paveikto četru gadu laikā), Amatniecības centru, Izstāžu zāli bijušajos staļļos un Tūrisma informācijas centru. Un piedevām vēl – kantrī mūzikas festivāls! Kas sevišķi pārsteidza dāņus – ērta piekļūšana un ieeja par brīvu! Braucot līdz Kalniešiem, Orla komentēja, ka novēro arī Latgales lauksaimnieku izaugsmi – vide kļuvusi sakoptāka, lauki apstrādāti.



Jā, festivālā varēja vērot baikeru šovus, piedalīties konkursos, radošajās darbnīcās. Bija amatniecības un pārtikas preču tirdziņš, bāri ar daudzveidīgu virtuvi,  darbojās atrakcijas bērniem.  Jauka un priecīga laika pavadīšana brīvā dabā un, protams, – kantri mūzikas koncerti un nakts diskotēkas.



Manam dēlam un viņa draugiem ļoti patika, brauca abas dienas. Tos, kuriem nebija iespējas atbraukt ar savu auto, no Krāslavas uz festivāla norises vietu un atpakaļ divu dienu garumā nogādāja autobuss.



Bija arī iespēja nakšņot telšu pilsētiņā ezera krastā.



Pēc pasākuma sarunājos ar Denisu Krikunovu.



 



- Denis, ieguldīts milzīgs darbs pasākuma organizēšanā. Vissirsnīgākais paldies no apmeklētājiem! Vai



izdevās viss iecerētais?



– Šis ir mūsu pirmais festivāls un pirmā pieredze tik liela mēroga pasākuma organizēšanā. Tāpēc, protams, ir nianses, kuras neizdevās īstenot, bet galvenais, ka apmeklētāji to nepamanīja, viņiem viss noritēja gludi, skaisti, un domāju, ka festivāls izdevās. Un, protams, esam gandarīti.





- Kādas bija viesmākslinieku atsauksmes par publiku?



– Publika nedalījās vietējos un viesos, gluži otrādi, bija kaut kāda vienotība, un tas bija forši, lieliski, ka šajā grūtajā laikā cilvēki varēja normāli sazināties, atpūsties, kopā izklaidēties. Viesi bija no dažādām pasaules malām no Lietuvas, Vācijas, Dānijas, no Latvijas rietumu pilsētām, bija arī igauņi. Pirmās dienas beigās ieradās autovadītāji, kuri stāvēja garā rindā pie Pāternieku robežkontroles punkta. Publika bija internacionāla, bet visi bija tādā vienotībā, nebija ne domstarpību, ne problēmu.





- Tas bija pirmais šāda veida festivāls Kalniešos, vai varam cerēt, ka ne pēdējais?



- Manuprāt, pirmais festivāls bija labs pamats ikgadējai tradīcijai. Es ļoti ceru, ka mēs to varēsim izdarīt. Un, iespējams, šogad sāksim jau plānot, pievienosim vēl vairāk konkursu un kādu priekšnesumu.



Mēs redzējām daudzas nianses, kuras var uzlabot nākotnē. Tāpēc, kad rodas iespēja tiekties pēc izcilības, gribas virzīties uz priekšu. Gaidīsim "Izgaršo Kantri Latgalē 2".



Liels paldies Krāslavas novada Kultūras un tūrisma pārvaldei par palīdzību organizēšanā jau procesa sākumposmā, organizatoriskās grupas izveidošanā un atbalstu. Īpašs paldies Krāslavas novada pašvaldības vadītājam Gunāram Upeniekam par šīs idejas atbalstīšanu un pagodināšanu ar savu personīgo klātbūtni. Pateicos biedrībai “Latgales kulinārā mantojuma centrs”, Tūrisma informācijas centram un visiem amatniekiem, kas dažādoja piedāvājumu.



Īpašu paldies gribu teikt arī motoklubam “Old School”, kas tieši nodarbojās gan ar kārtības uzturēšanu, gan teritoriju sagatavošanu un sacensību organizēšanu. Liels paldies arī “Aida Serviss”, kas nodrošināja motociklista priekšnesumu.



Liels paldies visiem, kas piedalījās, ir paveikts liels darbs. Tie ir gan tehniskie darbinieki, gan mani darbinieki, gan mākslinieki – vārdu sakot, visi, kas tieši vai netieši piedalījās mūsu festivālā. Tie, protams, ir arī festivāla viesi.



Milzīgs paldies visiem, kas iegādājās mūsu produktus, tādējādi atbalstot mūsu festivālu.





- Jūsu novēlējumi Krāslavas novada iedzīvotājiem.



– Man personīgi ir prieks, ka festivālu apmeklēja arī daudzi vietējie iedzīvotāji un daži nebaidījās izteikt kritiku, kas noteikti tiks ņemta vērā. Un pat tie cilvēki, kuri pirms festivāla mēģināja kaut kā kavēt tā organizēšanu, galu galā to veicināja, jo tos mīnusus, kas mums bija, varējām novērst pirms festivāla sākuma.



Es vēlos pateikties visiem vietējiem iedzīvotājiem un teikt īpašu paldies par pacietību. Nedaudz trokšņojām šeit laukos, iespējams, izjaucām ierasto dzīves ritmu. Bet, no otras puses, šie brīži piešķir dzīvei sajūtu asumu un spilgtumu.



Man šķiet, ka šāda mēroga lieli notikumi vienmēr pozitīvi ietekmē novada attīstību. Ir tūristu pieplūdums, tie atstāj finanses, tas ir atbalsts vietējiem uzņēmumiem utt. Tāpēc novēlu Krāslavas novada iedzīvotājiem saskatīt pozitīvos aspektus. Tas ir pluss, ka šeit ieradās tik daudz cilvēku. Kopumā festivālu apmeklēja vairāk nekā trīs tūkstoši cilvēku. Ceru, ka nākamgad mums izdosies šo skaitli nedaudz palielināt.



 



Festivāla otrās dienas pēcpusdienā notika Krāslavas novada amatnieku, mājražotāju un tūrisma nozares uzņēmumu apbalvošanas ceremonija.



Uzvarētājus nominācijās izvirzīja un noteica iedzīvotāji, balsojot par saviem favorītiem sociālo tīklu vietnes Facebook.com profilos “Krāslavas novada Tūrisma informācijas centrs” un “Krāslavas novada Tūrisma un kultūras pārvalde”.



Balvas (skaistas keramiķu Pauliņu darinātas vāzes un dāvanu kartes 100 EUR vērtībā uz kādu no Krāslavas novada tūrisma uzņēmumiem) tika pasniegtas 8 nominācijās un vēl - Krāslavas novada pašvaldības simpātiju balva “Pamanīts”.



Nominācijā “Amatnieks “Zelta rokas”” balvu – dāvanu karti no atpūtas kompleksa “Adamova” saņēma Elvīra Škutāne (vitrāžas dekori un stikla mozaīkas).



Nominācijā “Mājražotājs “Paēdis cilvēks – laimīgs cilvēks”” balvu - dāvanu karti no vietas, kur dzīvo mīlestība – viesu nama  “Karina Home” saņēma Solvita Varnase (cep dažāda veida tortes un kūkas).



Nominācijā “Iecienītākā Krāslavas novada tūrisma mītne” balvu no zirgu sētas “Klajumi” saņēma Dabas studija “Rāmuļi” (Grāveru pagasts)  un tā īpašniece Valda Rutka!



Nominācijā “Skaistākā svinību vieta” balvu no Andrupenes lauku sētas saņēma kafejnīca “Fon Bubert”.



Nominācijā “Aizraujošākais aktīvās atpūtas piedāvājums” balvu no ZS “Kurmīši” saņēma “XWAKE Krāslava” (ūdens piepūšamo atrakciju parks Persteņa ezerā).



Nominācijā “Bērniem draudzīgākā atpūtas vieta” balvu no Jaundomes muižas saņēma atpūtas komplekss “Starp debesīm un zemi” (Ūdrīšu pagasts).



Nominācijā “Labākā Krāslavas novada sajūtu vieta” balvu no Krāslavas Amatniecības centra, ko varēs izmantot vai nu meistardarbnīcai vai arī amatnieku produkcijas iegādei saņēma viesu nams “Karina Home” (Priežmale, Kastuļinas pagasts).



Nominācijā “Muzejs “Dārgumu un vērtību krātuve”” balvu no atpūtas vietas “Aimasas” saņēma  Krāslavas novada muzejs.



Apbalvošanas pasākuma laikā tika pasniegta vēl viena balva jeb Krāslavas novada pašvaldības simpātiju balva „Pamanīts”. Balvas ieguvēju izvēlējās Krāslavas novada pašvaldība, bet pasniedza pašvaldības priekšsēdētājs Gunārs Upenieks. Par balvas laimīgo īpašnieku kļuva SIA „Krāslavas avots”. Tas ir Krāslavas uzņēmums, kas savu darbību uzsāka tālajā 1988. gadā, bet šobrīd ražo 2 veidu alu „Krāslavas oriģinālo gaišo” un „Krāslavas oriģinālo tumšo”.



Iveta LEIKUMA



Autores foto