Valsts robežsardze īsteno projektu par Aizturēto ārzemnieku, tai skaitā patvēruma meklētāju, uzņemšanas un atgriešanas spēju stiprināšanu

img


Valsts robežsardze īsteno projektu par Aizturēto ārzemnieku, tai skaitā patvēruma meklētāju, uzņemšanas un atgriešanas spēju stiprināšanu. Projekta vispārīgais mērķis ir nodrošināt personu, kuras nelegāli šķērsojušas Eiropas Savienības ārējo robežu, uzņemšanu pēc aizturēšanas atbilstoši Eiropas Savienības standartiem un prasībām, kā arī veikt trešo valstu valstspiederīgo, kuri nelikumīgi uzturas Latvijā, piespiedu izraidīšanu.

  2023.–2024. gadā Latvijas Republikā saglabājās augsts nelegālās imigrācijas risks un ir ievērojams skaits ārzemnieku, kuri pārkāpj ieceļošanas un uzturēšanās vai ceļošanas tranzītā nosacījumus. Jāatzīmē, ka pieaug arī patvēruma meklētāju izcelsmes valstu dažādība. Patvērumu Latvijā ir pieprasījušas personas no Āfrikas, Tuvajiem austrumiem, Āzijas, Dienvidamerikas, Ziemeļamerikas un bijušajām PSRS republikām.



Ņemot vērā pašreizējo situāciju pasaulē, jāatzīmē, ka dotajā brīdī nav iespējams konkrēti prognozēt aizturēto ārzemnieku pieplūdumu un patvēruma meklētāju skaitu 2024.–2026. gadā, tieši tāpēc šī projekta turpināšana, Patvērumu, migrācijas un integrācijas fonda programmas un aktivitātes ietvaros, ir viena no prioritārajām Valsts robežsardzes aktivitātēm.



   Projekta īstenošana ir loģisks turpinājums Valsts robežsardzes veikto pasākumu kompleksam aizturēto nelegālo ārzemnieku aizturēšanai, izmitināšanai un piespiedu izraidīšanai. To īstenojot Valsts robežsardze spēs nodrošināt augstākus standartus darbību veikšanai ar ārzemniekiem.



   Projekta rezultātā tiks veicināta un ierobežota neatbilstīgas migrācijas novēršana, kā arī tiks izpildītas Latvijas saistības aizturēto migrantu uzņemšanas un piespiedu izraidīšanas jomā. Jāatzīmē, ka Projekts papildinās ierobežoto Latvijas valsts budžeta finansējumu migrācijas jomā un veicinās Valsts robežsardzes mērķu izpildi, kā arī īstenos valsts robežas drošības un migrācijas rīcībpolitiku.



             Informācijai, saskaņā ar spēkā esošu regulējumu aizturētie patvēruma meklētāji tiek izmitināti Valsts robežsardzes Aizturēto ārzemnieku izmitināšanās centros Daugavpilī un Muceniekos  (VRS DAP AĀIC “Daugavpils” un VRS RIP AĀIC “Mucenieki”) Patvēruma meklētāji tiek izmitināti atsevišķās telpās, šķirti no aizturētajiem ārzemniekiem. Aizturēto patvēruma meklētāju ģimenes, t.sk. kopā ar vecākiem esošās nepilngadīgās personas, tiek izmitinātas kopā, atsevišķi no citām aizturētajām personām speciāli aprīkotā ģimenes blokā. Savukārt aizturētās nepilngadīgās personas bez pavadības tiek izmitinātas VRS DAP AĀIC “Daugavpils” un VRS RIP AĀIC “Mucenieki” telpās, kurās ir atbilstošs personāls un speciāli atlasīts aprīkojums, lai nodrošinātu visas nepilngadīgo personu vecuma vajadzības. Nepilngadīgajai personai, apbilstoši vecumam, tiek nodrošināta iespēja izglītoties un iesaistīties brīvā laika pavadīšanas pasākumos, tai skaitā rotaļās un atpūtas pasākumos. Savukārt aizturētajiem ārzemniekiem tiks nodrošināta ar atgriešanas pasākumiem saistīto izdevumu finansēšana.



 



To ir izvērtējusi un atzinusi Eiropas Savienība, piešķirot Latvijai finansējumu Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda 2021.–2027. gada plānošanas perioda ietvaros.



 



Projekta īstenotājs – Valsts robežsardze, vadošā iestāde – Iekšlietu ministrija. Projektu līdzfinansē Eiropas savienība.



   Projekta kopējās izmaksas ir 3 319 520 eiro (no tiem 2 489 640 eiro fonda finansējums, 829 880 eiro no valsts budžeta).



 



#ESfondi, #EUFunds #EUinmyregion, #InvestEU, #ESfondiDROSIBA



 



Informāciju sagatavoja: Evija Bautra,



Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes



Starptautiskās sadarbības pārvaldes specialiste