Izvaltā Dārza svētku ietvaros tika svinēta demokrātija

img

Jūlija pēdējā sestdienā Izvaltas iedzīvotāji un pagasta viesi pulcējās Dārza svētkos. Programma nodrošināja izklaidi katrai gaumei. Organizatori bija parūpējušies par izklaidi un radošu darbošanos visu vecumu cilvēkiem. Tika piedāvāti ne tikai izklaides pasākumi un koncertuzvedumi, bet arī nopietnākas lietas, jo, kā teica pasākuma vadītāja Zane Ločmele: “Mēs svinam demokrātiju. Šajos svētkos gribēju rosināt sadarbību, kopā būšanu un kopā darīšanu, aktualizējot Latvijas piederību Eiropas kopienai un Latvijas dalības Eiropas Savienībā 20 gades nozīmību.”

Jau no rīta Izvaltas biedrības “Attīstībai” pārstāvji uzsāka pludmales volejbola turnīru. Izvaltā savulaik volejbols bija ļoti populārs, un arī šodien ir redzams, ka šis sporta veids aktīvo jauniešu dzīvē ieņem nozīmīgu vietu. 15 komandu konkurencē trešdaļa bija Izvaltas pārstāvji (6 komandas). Starp citu, bija vairākas jauktās komandas, proti, spēlēja puiši un meitenes. Kaislības par godalgotajām vietām turpinājās līdz pulksten vieniem pēcpusdienā.



Savukārt pusdienlaikā Zane Ločmele, pasākuma organizatore un vadītāja, atklāja trešo Dārza svētku sākumu Izvaltas pagastā. Uz brīvdabas skatuves kāpa saksofonists Jevgeņijs Tadello, kam sekoja Karīnas Beikules priekšnesums un vairākas dejas Indras līnijdeju grupas “SOLO” izpildījumā.





Bērni rotaļājās pa piepūšamajiem slidkalniņiem un brauca ar velokartiem, kā arī izmēģināja spēkus šķēršļu trasē starp kokiem, kuru uzraudzīja Alise Samsanoviča.





Indras aušanas darbnīca parūpējās par austo labirintu, kas tika izveidots no austiem celiņiem stadionā. Šeit varēja atstāt autogrāfu par savu dalību šī gada Izvaltas dārza svētkos. Bērnu un jauniešu centrs “Dagne” organizēja bērniem radošās darbnīcas, ar animatoriem dažādu dzīvnieku tēlos visi labprāt fotografējās.





Māris Ločmelis piedāvāja aerogrāfijas darbnīcu un arī ar zīmuli zīmēja klātesošo portretus.



Ar Žanetu Moiseju varēja izgatavot piemiņas nozīmīti, izmantojot sagataves ar Izvaltai raksturīgajiem attēliem vai arī izveidot savu dizainu. Krāslavas animatori kopā ar bērniem spēlējās un dejoja, uzdeva mīklas, kā arī vadīja radošo darbnīcu.





Inta Reča aicināja veidot mājas dekoru no dabīgiem materiāliem.





Sociālās sadarbības tīkla “Sēlijas salas” pārstāves Ieva Jātniece un Daiga Alužāne vadīja procesu spēli “Kašķīša dzirnaviņas”, kurā dalībnieki tika sadalīti divās komandās. Viena no tām risināja konstatēto problēmu pašvaldības līmenī, bet otra - vietējo iedzīvotāju jeb sabiedrības  uzdevumā. Spēle skaidri parādīja dažu dalībnieku līdera īpašības, spēju klausīties, analizēt un pieņemt lēmumus, vadoties pēc esošās situācijas un pieejamajām iespējām. Visi kopā domāja, diskutēja, kā efektīvāk veidot kopienas balsi, kā virzīt lēmumus un kādas ir līdzdalības iespējas Latvijā un Eiropā.



Svētku laikā tika gatavots īsts ukraiņu borščs, godināts arī pirmklasnieks Grieta Pavļukeviča  un 3 pilngadību sasniegušie jaunieši.



Svētku otrajā daļā volejbolisti saņēma medaļas un kausus. Sīvā cīņā trešo vietu ieņēma komanda “Depčiks” - Kristers Kriviņš un Edijs Eikins, otrajā vietā VK “Krāslava” - Dmitrijs Silovs un Māris Lipšāns, uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena kāpa komanda “CK”, kurā spēlēja divi Andri - Tārauds un Prekels.





Pirmās vietas ieguvēji iestādīja peoniju krūmu, ko nosauca uzvarētāju vārdā. Augu stādīšana svētkos ir jau tradīcija. Notika arī loterijas izloze, kurā trīs laimīgie saņēma balvas par dalību pasākumā. Lāsma Batarāga saņēma zemnieku saimniecības "Kurmīši" produkcijas komplektu, brokastis divām personām Lielbornes muižā vinnēja Valentīna Stivriņa, savukārt laikraksta "Ezerzeme" abonementu trīs mēnešiem ieguva Dinārs Japiņš.  Bērnam tas noteikti varētu būt stimuls ātrāk apgūt burtus, lai patstāvīgi lasītu avīzi.



Pēc tam sekoja pateicības vārdi visiem, kuri palīdzēja svētku organizēšanas procesā un ieguldīja savu artavu svētku tapšanā visi darbnīcu vadītāji, dziedātāji, mūziķi, dejotāji un visi, kuri palīdzēja īstenot ieceri – Dārza svētki Izvaltā.





Pasākums beidzās ar siltu lietusgāzi, taču tas nevienu nebiedēja. Vakarā visus priecēja Aijas Legzdiņas  koncerts un zaļumballe.



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto