Skaistā norisinājās Latgales mednieku kauss 2024

  • Sports
  • 09.02.2024 11:42
  • 189 skatījumi
img


Sniga jau kopš agra sestdienas rīta, taču tas netraucēja satikties medniekiem, kuri pulcējās Skaistas pagasta Ļaksos, lai noskaidrotu, kura komanda būs labākā. Sniegs nomainījās ar nelielu lietu, kam pievienojās arī vējš.
Jau dažas stundas pirms sacensību sākuma bijušajā poligonā ieradās mednieku kolektīvi ar atbalsta komandām, izklāja teltis un sarūpēja visu nepieciešamo, lai svētki izdotos godam. Virs teltīm pacēlās dūmu vērpetes – pavāri bija iekūruši ugunskurus un grilus, lai gatavotu medījumu gardumus konkursam. Tikmēr centrālajā teltī pasākuma organizatori sāka reģistrēt komandas. Sacensību dalībnieki tika sadalīti trīs grupās – Krāslavas novada mednieku kolektīvi, viesi un jaunie mednieki (vecumā no 18 līdz 29 gadiem). Kopā 24 komandas! Pasākums notika, pateicoties organizatoriem – Mednieku kolektīvam “Skaistas Mednieks”, Krāslavas novada pašvaldībai un Latvijas Mednieku asociācijai.

Noteiktajā laikā pasākuma vadītājs Māris Susejs aicināja visus atnākušos pulcēties, lai pasludinātu par sacensību sākumu. Spītējot laikapstākļiem, apņēmīgie mednieki gatavojās startam. Sacensību galvenais tiesnesis Ivars Plivčs pēc tradīcijas dalībniekus iepazīstināja ar maršrutu un sniedza instruktāžu - norādījumus par uzdevumu izpildi un šķēršļu pārvarēšanu.



Pirmie uz starta līnijas stājās mednieku kolektīva “Kombuļu mednieks” trijotne. Atskanēja šāviens, un komandas dalībnieki metās iekarot pirmo kāpumu. Nākamajā posmā sekoja trofejas uzvilkšana kalnā, tad ar “aira” palīdzību pārcēlās uz “upes” otru krastu,  salika un izjauca ieroci, tad ar mugursomu un munīciju skrēja cauri šķēršļiem, saglabāja līdzsvaru un devās tālāk uz pēdējo uzdevumu: šaušanu mērķī no torņa. Katrā posmā noteikumu ievērošanu un uzdevuma izpildes gaitu vēroja tiesneši - Dainis Gorenko, Edgars Zukulis, Edgars Markevičs, Andris Geruckis, Ojārs Vanags un Eduards Vanags. Tiesnešu darbu un noteikumu savlaicīgu izpildi uzraudzīja trases izstrādātājs tehniskais tiesnesis Aleksandrs Lukša. Rezultātus fiksēja un atzīmēja turnīra sekretāre Evita Lukša.



Kamēr mednieku komandas sacentās, ģimenes ar bērniem varēja piedalīties sacensībās un arī nobildēties ar zaķi, kurš nenobijās no medniekiem un apmeklēja šos svētkus. Turklāt Aleksejs Guļajevs gatavoja dažādus ēdienus, ar ko cienāt pasākuma apmeklētājus. Lauka virtuvē tika piedāvāta soļanka, zivju zupa, pankūkas, plovs un karsta tēja.



Tuvāk pusdienlaikam katrā teltī kūpēja pavārmākslas sacensībām paredzēts ēdiens. Ēdienu vērtēšanai tika pieaicināts eksperts, restorānu tīkla “Ferma” šefpavārs Māris Astičs. Todien viņam bija jānogaršo vismaz 20 dažādi gardumi no medījuma. Jāatzīst, ka ēdieni izskatījās ļoti apetelīgi un sātīgi.



Kā teica pasākuma vadītājs, mērķi par dažiem medniekiem pasmējās, tāpēc sacensību daļa ievilkās nedaudz ilgāk. Pulksten 15 Māris Susejs visus aicināja uz svinīgo laureātu apbalvošanas ceremoniju. No priekiem viens mednieks pat sadejoja ar lāci.



Pirmie tika apbalvoti šaušanas sacensību precīzākie dalībnieki, pēc tam pavāri.





Godpilnajā trešajā vietā Aleksejs Mironovs no “Kombuļu mednieka”, otrajā vietā kluba “Pulsar Latvija” pārstāvis, bet uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena mednieku kolektīva “Brīvais mednieks” pārstāvis.





Kategorijā “Jaunie mednieki” startēja arī meiteņu komanda. Daiļā dzimuma pārstāves neapšaubāmi bija svētku notikums. Labākie šajā grupā bija “Pulsar Latvija”, kas ieņēma trešo vietu. Otrajā vietā ierindojās komanda no Preiļiem “Fortūna P”. Un augstāko apbalvojumu šajā grupā saņēma mednieku kolektīva “Izavas” pārstāvji no Aulejas pagasta. Viņi izrādījās ātrākie un šķēršļu joslu veica nepilnās piecās minūtēs.



Starp komandām “viesu” grupā trešajā vietā - Demenes komanda, otrajā – mednieku kolektīvs “Stirna”, bet pirmajā – “Brīvais Mednieks”.



Starp Krāslavas novada komandām rezultāti sekojoši: 3.vietā - Skaistas komanda, otrajā vietā – Kombuļu komanda, bet pirmajā vietā – Andzeļu komanda.



Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto