Ceļu satiksmē jauns rekords - Aglonas novadā aptur desmitgadīgu autovadītāju

27. martā Valsts policijas Preiļu iecirkņa satiksmes uzraudzības rotas darbinieki, veicot patrulēšanu Aglonas novadā, pamanīja, ka garāmbraucošajā automašīnā pie stūres, iespējams, sēž nepilngadīga persona. Tādēļ, likumsargi apturēja transportlīdzekli, lai veiktu pārbaudi. Pienākot tuvāk, policisti konstatēja, ka vadītājs, lai labāk redzētu ceļu, sēdējis uz vairākiem spilveniem. Kā ierasts, likumsargi lūdza vadītāju uzrādīt savas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, bet izrādījās, ka viņam šādu dokumentu nav bijis, jo viņš esot tikai 10 gadus vecs zēns. Blakus, priekšējā pasažiera sēdeklī, sēdējusi zēna vecmamma, kura paskaidroja, ka esot mācījusi viņu vadīt minēto transportlīdzekli. Pēc vecmammas teiktā, tā nebija pirmā reize, kad viņas mazdēls šādā veidā sēdēja pie stūres. Ik pa laikam viņš savas vadīšanas prasmes attīstījis kādā vietējā poligonā, taču šoreiz arī ceļu līdz poligonam nolēma nobraukt pats.

Policisti pārliecinājās, ka vecmammai ir autovadītāja apliecība, un sastādīja viņai administratīvā pārkāpuma protokolu, par to, ka viņa mācījusi braukt personu, kura nav sasniegusi likumā noteikto vecumu, kurai nav mācību atļaujas, ka arī par to, ka automašīna netika aprīkota ar speciālo zīmi. Protams, ceļu turpināt jaunajam autovadītājam policisti neļāva, braucienu turpināja vecmamma, kurai par minētājiem pārkāpumiem policisti piemēroja 30 eiro naudas sodu. Jāpaskaidro, ka saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, ja vienlaikus tiek konstatēti vairāki pārkāpumi, sodu piemēro tās sankcijas ietvaros, kura ir paredzēta par smagāko pārkāpumu.



Valsts policija aicina iedzīvotājus nebūt pārgalvīgiem un atcerēties, ka bērni nedrīkst vadīt automašīnu, savukārt mācību braukšanas noteikumu pārkāpšana, kā arī citu ceļu satiksmes noteikumu prasību neievērošana apdraud ne tikai paša transportlīdzekļa vadītāja, bet arī citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību un veselību. Braukšanas apmācību (B kategorijai) var uzsāk, sākot no 16 gadu vecuma, savukārt CSDD braukšanas eksāmenu iespējams kārtot, sasniedzot 18 gadu vecumu.



Atgādinām, ka pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.20 panta: Par braukšanas mācīšanu, ja noteiktajos gadījumos instruktoram nav instruktora apliecības vai personai, kura mācās, nav braukšanas mācību atļaujas — uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam trīsdesmit eiro apmērā. Par braukšanas mācīšanu individuāli ar tādas kategorijas transportlīdzekli, ar kuru nav atļauta individuālā braukšanas apmācība, vai par braukšanas mācīšanu ar transportlīdzekli, kurš nav aprīkots atbilstoši noteiktajām prasībām — uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam trīsdesmit eiro apmērā. Par braukšanas mācīšanu personai, kura nav sasniegusi noteikto vecumu — uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam trīsdesmit eiro apmērā.