Grāmatas “Dienvidlatgalē austās segas” atvēršanas svētki Krāslavā

  • Kultūra
  • 16.10.2020 10:34
  • 472 skatījumi
img


Dvēseliskais siltums un pateicības vārdi izskanēja 8. oktobra pēcpusdienā Krāslavas pils pagalmā Dainas Kraukles grāmatas “Dienvidlatgalē austās segas” atklāšanas svētkos. Zeltainais rudens lapkritis, izteiksmīgās krāsas ne tikai dabā, bet arī mūsu audēju veidotajās segās pulcēja gan grāmatas izdevējus, gan mūsu novadnieces – prasmīgās audējas, gan Krāslavas un Dagdas novadu kultūras un pagastu darbiniekus.

Grāmatas pētījuma pamatā ir 204 segu kolekcija, kas 2003. gadā bija eksponēta izstādē “Krāslavas novada rakstu gaismā” Krāslavas kultūras namā. Izstādi organizēja Krāslavas rajona valsts kultūras inspektore Rita Barča, kura iesaistīja rajona audējas UNESCO atbalstītajā Kultūras ministrijas mērķprogrammas pilotprojektā ”Latgales “skalu deķu” aušana – pārmantošanas nodrošināšana”. Pēc izstādes noslēgšanas Latvijas Etnogrāfiska brīvdabas muzeja speciālisti Daina Kraukle un Aivars Skuja sadarbībā ar Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja darbiniekiem veica segu 
fotofiksāciju un priekšmetu aprakstus. 2004. gadā Krāslavas rajona segu kolekcija tika eksponēta Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā izstādē “Latgales segas”. 2015. gada vasarā Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja speciālisti atkal devās ekspedīcijā uz Krāslavas, Dagdas un Aglonas novadiem, lai uzrunātu un izjautātu pašas audējas par iegūtajām aušanas prasmēm, ar domu apkopot iegūto materiālu un publicēt katalogu. Grāmatas atvēršanas svētku pasākumā Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja krājuma nodaļas vadītāja, grāmatas autore Daina Kraukle uzsvēra, ka šis projekts tika uzsākts jau sen un tā mērķis sākotnēji nebija grāmata. Tas ir apjomīgs pētījums, kas izvērtās 20 gadu garumā. 



Baiba MILEIKA,



Krāslavas Vēstures un mākslas muzeja vēstures speciāliste



Alekseja GONČAROVA foto



 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.42



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv