“Janvāris” pilsētā pie upes

  • Kultūra
  • 17.11.2022 12:00
  • 703 skatījumi
img

11. novembrī, Lāčplēša dienā, Latvijā sāka demonstrēt Viestura Kairiša jaunāko filmu “Janvāris”. Vienlaicīgi ar pirmizrādes pasākumu Rīgā, filmu demonstrēja vairāk nekā 50 kino demonstrēšanas vietās Latvijā, un vairākas Latvijas skolas organizēja filmas seansus skolēniem, lai dotu iespēju ar filmas palīdzību nokļūt savu vecāku un vecvecāku piedzīvotajā laikā.

Filmas veidotāju pārstāvji informēja, ka pirmajā dienā filmu noskatījušies vairāk nekā 3000 skatītāju. Filma vēsta par jauniem kinematogrāfistiem 1991. gada barikāžu laikā, kad viņi tiek ierauti notiekošajos politiskajos notikumos, cenšoties nokļūt tiem tuvāk un vienlaikus meklējot savu vizuālo valodu.



Latvijas Valsts prezidents Egils Levits pēc filmas pirmizrādes teica: "Man jāsaka, ka šī filma patiešām atspoguļo to laikmetu, to laiku, un tiem, kas to piedzīvojuši, atsauks dažādas atmiņas gan no savas dzīves, gan arī par to, kas redzēts. Toreiz bija uz naža asmens – būt vai nebūt. Tie, kas gāja uz barikādēm, – tie izglāba Latviju. Jaunajai paaudzei caur filmu būs vieglāk pietuvoties šim vēstures laikam – tur savijas gan personīgs stāsts, gan dokumentāls. Vienā filmā divi pavedieni, kas padara to ļoti iespaidīgu".



12. novembrī filmu, kura jau paspējusi saņemt vairākas nozīmīgas balvas starptautiskajā kino arēnā, demonstrēja Krāslavā. [..]



Iveta LEIKUMA



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.46



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv