Dagda: kad sirdis ir mīlestības pilnas

  • Kultūra
  • 31.03.2023 11:02
  • 920 skatījumi
img

Ilgi gaidītais pavasaris – tā ir strautiņu mutuļošana, augsts ūdens līmenis Daugavā, putnu atgriešanās un vizbulīšu zilais klājiens saulainās vietās. Sirds lūdz dziesmas, ir iespēja tās dzirdēt! Dagda piektdienas vakarā aicina uz koncertu “Bezgalībā ieklausoties…”, turp arī dodos. Līdz sākumam vēl ir stunda, ielūkojos kultūras darba vadītājas kabinetā, kur mani vienmēr gaida pārsteigumi. Solvita Plivča ir aizrāvusies ar “Asūnes pavasara piezīmju” lasīšanu.

Pieņemu ne tikai komplimentus, bet arī košu aploksni – ielūgumu uz vokālās grupas “Solversija” jubilejas koncertu. Tā motīvs “Notiksies, kam jānotiek”. Arī es nenācu tukšām rokām, pasniedzu “Ezerzemes” jaunāko numuru, ar lūgumu to nodot Feimaņu “Fazirai”, kad radīsies tāda iespēja. Katra tautas nama kultūras dzīves hronikā avīze ir vērtīgs dokuments. Pavasaris solās būt jautrs: aprīlī savai apaļajai jubilejai gatavojas sieviešu vokālais ansamblis “Noktirne”, bet maija sākumā – “Solversijas” divdesmit gadu pasākums, kolektīva līderis – Solvita! Ar vērienu notiek gatavošanās arī Krāslavas simtgadei veltītajiem pasākumiem.



Dodos prom no otrā stāva, pirmajā jau notiek rosība. Solvita, kura ierasti foaje sagaida dārgos viesus, ir uztraukusies – pēc divu gadu karantīnas pārtraukuma ir grūti savākt pilnu zāli skatītāju, bet pustukšā rodas nevēlams diskomforts.



Pasteidzoties notikumiem pa priekšu, desmit minūtes pirms koncerta sākuma jau bija nepieciešamas papildvietas. Ielūkojos skatītāju zālē, kur pustumsā vēl pēdējos darbiņus veic tikai četri – Dagdas gaismas un skaņas meistari, kā arī galvenie personāži uz skatuves. Karīna skaļi sveicina viesi ar fotoaparātu: “Paldies, ka atbraucāt!”



  



Ak, laiks, laiciņš… Tici vai netici, jau gads apritējis kopš tās košās maija dienas, kad Karīna Stivriņa ar Ati Auzānu lauku ciemata iedzīvotajiem dāvināja nenovērtējamo dāvanu – koncertu Mātes dienā. Debija notika Priežmalē, tagad turpinājums Dagdā.



Līvānu tīrradņa Ata radošā savienība ar mūsu dziedošo dīvu radās aptuveni pirms pieciem gadiem, kad Karīna ierakstīja savas dziesmas Auzāna skaņu ierakstu studijā. Starp citu, viņš ir daudzu Karīnas dziesmu aranžētājs. Manuprāt, augsts profesionāls līmenis, spēcīgas balsis, kas lieliski harmonizē duetā.



Atgriezīsimies foaje, kur kļuvis vairāk nekā šauri. Starp daudzajiem Dagdas muzikālo vakaru piekritējiem pamanu arī pazīstamas sejas no pagastiem. Lielākā delegācija no Kastuļinas. Jau ierasts, ka pēc garderobes skatītāji dodas uz izstāžu zāli. Pavasara ekspozīcija “Dzīves ritmi” ir apbrīnojama. Rosīgā krāslaviete, pazīstamā māksliniece Maija Šuļga turpina pārsteigt, kā gan viņa visur paspēj būt? Pavisam nesen tika atklāta izstāde dzimtajā pilsētā. Te, pie gleznām, nofotografēju mobilās māsas – krāslavietes un iespaidīgo delegāciju no Aulejas. Starp skatītājiem redzēju arī cilvēkus no Grāveriem, Asūnes, Ezerniekiem. Kultūras fanātiķi, kuriem izrādes svarīgākas par maizi.



… Nogurdinošais gaidīšanas laiks pagājis, skanot ilgiem aplausiem, viņi izgāja uz skatuves. Karīna un Atis ir ne tikai vokālisti, bet arī brīnišķīgi vadītāji. Man paveicās ar vietu pirmajā rindā, blakus – dziedātājas vecāki Jeļena un Oļegs Kubecki, kurus pazīstu jau gandrīz pus gadsimta! Koncerts sākās ar rozīnīti – šodien ir Jeļenas dzimšanas diena. Savu visdārgāko cilvēku soliste apsveica ar rožu pušķi un tematisku dziesmu. Otrs pārsteigums: Karīnai dzimšanas diena ir rīt, tagad jau mamma steidz nodot puķu pušķi uz skatuvi. Dziesmas par mīlestību, kas piestāv pavasarim, protams, bija dominējošas. Kad skanēja veltījums mīļotajam, ar ziedu pušķi uz skatuves devās Vladislavs, Karīnas vīrs. Sajūsminātie skatītāji pasniedza ziedus dziedātājiem. Bija arī kulminācija, kad Latgales hītu “Auga, Auga rūžeņa” dziedāja visi skatītāji kopā. Un kļuva skaidrs, kāpēc svētku skatuve izrotāta ar rozēm.



Solo dziesmas un dueta uzstāšanās skanēja latviešu, latgaliešu, krievu un angļu valodās. Kopumā triumfēja dvēseles un muzikalitātes valoda, sen nebiju novērojis tik aktīvus skatītājus. Ziedu klājiens un apsveikumi dzimšanas dienā no skatītājiem.



Mans foto objektīvs nolūkoja visaktīvākos estrādes cienītājus, starp tiem – Sandra Rakova, Priežmales pamatskolas direktore. Viņas atsauksme pēc koncerta: “Mīļā Karīna mūsu skolā vada angļu valodas pulciņu. Nekad neatsaka, dāsna, man trūkst vārdu, lai raksturotu šodienas sajūsmu. Mēs visi viņu mīlam, tik daudz novadnieku atbrauca uz šo koncertu, jūs paskatieties uz šo laimīgo cilvēku sejām…”



Pēdējais pavasara foto reportāžas kadrs – Jeļenas Kubeckas portrets, vēl viens apsveikums dzimšanas dienā no redakcijas. Laime tāpēc ir radīta, lai ar to dalītos. Tas lieliski padodas Karīnai, kura radošo impulsu saņēmusi ģimenē. Radoša dinastija.



Uz tikšanos!



Aleksejs GONČAROVS