Elvīra Škutāne saņem balvu “Gada amatnieks”

  • Kultūra
  • 10.11.2023 18:13
  • 410 skatījumi
img

Latgales plānošanas reģiona Latgales uzņēmējdarbības centra (LUC) rīkotajā konkursā “Latgales reģiona uzņēmēju gada balva 2023” nominācijā “GADA AMATNIEKS” balvu saņēma mūsu novadniece, Krāslavas Amatniecības centra Stikla dekoru darbnīcas vadītāja Elvīra Škutāne.

Pieteikumā teikts: “Elvīra Škutāne, IK “Fotolife” – kopš 2020. gada Elvīra atklāja sevī vitrāžas dekoru un stikla mozaīkas izgatavošanas talantu, pakāpeniski viņas hobijs pārvērtās par pamatnodarbošanos. Elvīras darbi ir īpaši, tie ir spilgti un neatkārtojami, ar pozitīvu enerģiju un mīlestību veidoti. Kopš 2020. gada Elvīra sāka veidot vitrāžas, izmantojot “Tiffany” tehniku, kas guva popularitāti ārzemēs dzīvojošo latviešu vidū. Bet kopš 2022. gada 1.aprīļa viņa apsaimnieko stikla dekoru darbnīcu Krāslavas Amatniecības centrā stikla suvenīru izgatavošanai un pārdošanai, kā arī uzņem gan tūristu grupas līdz 20 cilvēkiem, gan individuālos apmeklētājus, nodrošinot viņiem stikla mozaīkas un stikla apgleznošanas radošo darbnīcu vadīšanu. Meistare izgatavo vitrāžas ar latvju rakstu zīmēm – Jumi, Laimu, Sauli un citus. Vitrāžas grafika tiek veidota kā individuāls mākslas darbs un var tikt iestrādāta dažādos interjera elementos.”



 



Nominācijā “GADA AMATNIEKS” tika iesniegti 9 pieteikumi, Elvīras konkurenti bija Daugavpils keramiķu jaunās paaudzes pārstāve Nellija Dzalba; sertificēta pirtniece ar lielu pieredzi pirts lietās Dzintra Abarone no Daugavpils; zemnieku saimniecība "KREKERI" no Ludzas novada, kas piedāvā augstas kvalitātes galdniecības produkciju pēc individuālā pasūtījuma; Balvu mākslas skolas skolotāja, keramiķe Elita Eglīte; keramikas darbnīca “Cukrasāta”- Staņislavs Viļums un Viola Anna Bīriņa no Rēzeknes novada, kuri darina svēpētās keramikas traukus; Jānis Potašs no Ludzas novada, ražo dažādu produkciju no koka; Bernarda Kezika, kura nodarbojas ar lavandu audzēšanu Laucesas pagastā, Augšdaugavas novadā un biedrība “Latgolys golds”, kas piedāvā Latgales tradicionālos ēdienus.



 



Jāsaka, konkurenti ļoti spēcīgi. Ko par to domā Elvīra?



Nelielā intervijā Elvīra saka, ka no visiem nominantiem vislabāk pazīst keramiķi Elitu Eglīti. “Viņai ir brīnišķīgi darbi. Es uzskatu, ka visi nominanti pelnījuši šo balvu, bet, diemžēl, balva ir viena” atzīst Elvīra.



 



- Pirms pāris gadiem mēs runājām par tavu aizraušanos (“Ezerzeme” 05.03.2021. raksts “Dzirksts, kas kļuvusi par liesmu”). Toreiz tu teici, ka sapņo par savu darbnīcu. Vai sapnis ir piepildījies?



- Varu teikt, ka sapnis ir piepildījies. Darbnīca nav uzbūvēta no jauna, mājās iekārtojām tai telpu bijušās garderobes vietā. Tagad man ir viss nepieciešamais – liels galds, speciāls nosūcējs, instrumenti.



 



- Tavs novēlējums “Ezerzemes” lasītājiem



- Novēlu visiem vairāk saskatīt labo, gūt prieku ikdienā, iekšēju harmoniju.



 



Savukārt laikraksta redakcijas darbinieki pievienojas sveicējiem un Larisas Rukmanes teiktajam:



“Apsveicu, lepojos! Pelnīti! Tavi darbi ir oriģināli, katram savs šarms, aicinājums. Lai izdodas arī turpmāk! Lai neapsīkst ne vēlēšanās, ne idejas! Lai šī balva ir pirmā, bet ne pēdējā!”



Iveta LEIKUMA



 



Foto no Elvīras ŠKUTĀNES personīgā arhīva