Dagdas apkaimes cilvēki, kuri iedvesmo

  • Kultūra
  • 24.11.2023 11:01
  • 430 skatījumi
img


Dagdas Kultūras centram ir izveidojusies tradīcija valsts svētku priekšvakarā godināt ļoti īpašus cilvēkus – akcijas “Cilvēcība iedvesmo” dalībniekus. Šogad esam saņēmuši četrpadsmit aizkustinošus stāstus, kurus vietējā sabiedrība dzirdēja “Koncertstāstā Latvijai”, pulcējoties 17. novembra vakarā Dagdas Kultūras centrā. Piedāvājam plašākai auditorijai spilgtākos citātus.

Andrupenes piensaimnieku kooperatīvā sabiedrība “AVOTS”



Tā dibināta 1993.gadā. Kopš tā laika kooperatīvs ir neatlaidīgi strādājis un attīstījies, kļuvis par nopietnu atbalstu mazākiem un lielākiem piena ražotājiem. Pašlaik kooperatīvā ir nodarbināti 10 darbinieki. Viņu darbības lauks piena savākšanā un tālākā realizācijā aptver 7 pagastus. Visus 30 darbības gadus kooperatīvo sabiedrību "Avots" veiksmīgi vada Valentīna Avgustova.



Leontīna ŽEIMOTE



Leontīna tiek raksturota kā spēcīga sieviete, izturīga, sirsnīga un ar labu humora izjūtu. Ilgus gadus Leontīnas ikdiena ir bijusi Andzeļu pagasta pārvalde. Dzīves pieredze, augstākā profesionalitāte un pilnīga atdeve ļāva veiksmīgi risināt sarežģītākos uzdevumus. Ar draudzīgo attieksmi pret cilvēkiem, spēju izprast viņu vajadzības un  īstajā laikā sniegt palīdzīgu roku, Leontīna ir iemantojusi dziļu cieņu un pateicību. Cilvēks, kurš nepadodas. Ja gadās krist, Leontīna ceļas un iet tālāk. Viņas atslēgas vārds ir iet un darīt! Arī tagad, esot pelnītā atpūtā, viņa gatava sniegt palīdzīgu roku ikvienam pagasta cilvēkam.



Dainis PLATACIS



“Visi ceļi draugu pilni, ja ar dziesmu savīts mūžs!”. Šis stāsts ir par cilvēku, kurš visu savu mūžu veltījis kultūrai. Dainis ir kultūras pasākumu organizators Andrupenes Tautas namā, vada amatierteātri, aktīvi darbojas folkloras kopā “Sovvaļnīki” un Andrupenes kapelā, kā arī dzied vokāli instrumentālajā ansamblī “Vīri laivā” un radošajā apvienībā “Termoss”. Daudzu gadu garumā Dainis ir devis neatsveramu ieguldījumu latgaliešu kultūrvides saglabāšanā un attīstībā gan mūsu novadā, gan ārpus tā robežām. 2023.gads bija Dziesmu un deju svētku gads. Dagdas Kultūras centru pārstāvēja deviņi amatiermākslas kolektīvi, no tiem trīs darbojas Andrupenes Tautas namā, kur Dainis ir šo kolektīvu radošā dvēsele, un sniedz nopietnu ieguldījumu Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un pārmantošanā.



Žanna BARTUŠE



Žanna ir Konstantinovas pagasta jaunatnes darbinieks un jauniešu biedrības “Dzirkstelītes” aktīviste. Jaunatnes darbinieku komandai Žanna pievienojās pirms dažiem gadiem. Jau pirmajā dienā varēja redzēt to, ka viņas dedzīgā vēlme profesionāli darboties un pilnveidoties jaunatnes jomā nebūs uz vienu gadu. Viens no galvenajiem darbā ar jaunatni stūrakmeņiem ir prasme veidot savstarpējo dialogu ar bērniem un jauniešiem, kā arī spēja viņus uzklausīt. Žannai šīs prasmes ir spilgti izteiktas! Viņa jaunatnes darbinieku kolektīvā ir cilvēks ”dzirkstelīte”, kas “iededzina” kolēģos dzīvesprieku, mērķtiecību, pozitīvo domāšanu, veiksmīgu komunikāciju, cilvēkmīlestību un palīdz uztvert dzīves izaicinājumus kā iespējas augt un attīstīties. Tāda kolēģa klātbūtne patiesi iedvesmo profesionāli “dzirksteļot” arī pārējiem jaunatnes darbiniekiem!



Aleksejs GONČAROVS



Aleksejs ir vārda brīvības nesējs. Savam sirdsdarbam – žurnālistikai ir veltījis 50 gadus. Viņš nekad nav baidījies parādīt, izstāstīt un būt pirmais. Apbrīnojama profesionalitāte, taisnprātība, pašaizliedzība un drosme. Bet pāri visam – cilvēcība. Aleksejs nekad nestāv malā. Viņam vienmēr un visiem ir ko teikt. Vienam tā būs anekdote, citam – dzīves atgadījums vai uzmundrinājuma vārdi. Galvenais Alekseja būtībā ir cilvēcisko vērtību aizstāvēšana – miers, demokrātija, cilvēktiesības un vārda brīvība. Liels Dagdas apkaimes fans! Paldies viņam par to!



Līga VAIVODE



Līga ir Jaundomes Vides izglītības centra vadītāja. Līgas darbs un attieksme pret dzīvi un līdzcilvēkiem iedvesmo ne tikai mūsu novada iedzīvotājus, bet arī ciemiņus, kas apmeklē Jaundomes Vides izglītības centru no dažādiem Latvijas novadiem un arī citām valstīm. Apmeklētājus aizrauj Līgas izglītojošie un interesantie stāsti, laipnā un sirsnīgā attieksme, vadītājas gudrība un zināšanas, radošums, aizvien jaunu “odziņu” atrašana, ar ko iepriecināt cilvēkus, liek doties ekskursijā uz Jaundomes Vides izglītības centru arvien no jauna. Dabā un sakoptā vidē pavadītais laiks dod spēku un iedvesmu ikvienam, katrai sirdij liek patiešām justies labāk. Par to paldies Līgai un visai viņas komandai Jaundomes Vides izglītības centrā!



Sandra DROZDOVA



Sandra vairāk kā 20 gadus darbojas Latvijas Sarkanajā krustā. Viņa ir pašaizliedzīga, godprātīga un izpalīdzīga. Aktīvi raksta dažādus projektus, tādējādi cenšoties uzlabot iedzīvotāju labklājību. Katru gadu tiek rakstīts projekts Borisa un Ināras Teterevu fondam, kur tiek gūts atbalsts arvien lielākam Krāslavas novadā dzīvojošo ģimeņu skaitam. Sandra gādā, lai ģimenēm tiktu piegādāts inventārs, sēklas un darbarīki. Aktīvi piedalās projekta “PuMPuRS” realizēšanā, sniedz atbalstu NĪT jauniešu mentorēšanā. Sadarbībā ar NVA jauniešiem un cilvēkiem ar invaliditāti, nodrošina iespēju gūt darba pieredzi. Mazākos iesaista putnu būrīšu izgatavošanā un, sadarbībā ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību, organizē putnu klausīšanās lekcijas. Viņa ir cilvēks, kurš ar savu rosību un dzīvelīgumu burtiski “aplipina” apkārtējos!



Irina PAULIŅA



Simts procentus labestības devu var iegūt, apmeklējot veikalu “TOP” Dagdā, ja trāpās brīnišķīgās Irinas maiņā. Pirmā doma ienākot veikalā un ieraugot Irinu - “Šodien strādā mana mīļā kasierīte!” Neskatoties uz smago darba grafiku un reizēm cilvēku nesapratni un rupjību, Irina nekad nezaudē pozitīvismu un pašsavaldīšanos. Tas ir cilvēks, no kura staro gaišums un labestība. Cilvēks, kurš ir pelnījis pateicības vārdus par savu brīnišķīgo attieksmi pret citiem cilvēkiem, cieņu, atsaucību, iejūtību un sirsnību. Kaut vairāk būtu tādu saulainu cilvēku kā Irina, kas ar savu mīlestību pret darbu un cilvēkiem, drūmajā ikdienā, sasilda sirdi un liek smaidīt.



Agafija PETROVA



Agafija ir Dagdas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes “Saulīte” pavārīte. Kopš 1986. gada Agafija ik dienu bērnu un kolektīva vēderus lutina ar brīnumgardām maltītēm. Viņa rosās kā skudriņa, paveicot visus darbiņus, nevienam nekad neatsakot palīdzību. Varbūt kādam var šķist, ka Agafija ir klusa un nemanāma, bet, patiesībā, viņa ir superjauks cilvēciņš, ar maigu un reizē uzmundrinošu humora devu, gluži kā ar rīta pirmais kafijas malks liek sejai atplaukt smaidā. Neskatoties uz dzīves negaidītajiem pavērsieniem un pārbaudījumiem, Agafija nekad nav pārstājusi smaidīt. Šī dzīves mīlestības recepte noteikti sastāv no šķipsniņas neviltota prieka, no saujas maiguma un klēpja laipnības, kas satilpināti lielumlielā mīlestības traukā.



Gaļina RUBĀNE



Gaļina ir Dagdas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādes “Saulīte” skolotāja palīgs. Katrs savā laikā esam uzsākuši bērnudārza gaitas, tagad tās uzsāk mūsu bērni un mazbērni. Ne katram pirmie mirkļi ir tie tīkamākie. Toties Gaļina jau kopš 1986.gada bērnu ikdienu padara par mīļuma piepildītu. Viņa steidz palīgā katram jaunajam pasaules izzinātājam - sagaida ar smaidu, paņem klēpī, apčubina un samīļo. Gaļina sev apkārt izstaro mieru. Tas nomierina un vienmēr liek justies gaidītam un mierīgam.



Valentīna SPILA



Valentīna ir sētniece Dagdas pilsētas pirmsskolas izglītības iestādē “Saulīte”. Viņa, kā rūpīga un atbildīga burve, uzbur krāšņumu iestādes dobēs. No Valentīnas nekad nedzirdēs, ka kāds darbiņš būtu par grūtu vai nepaveicams. Pat, ja tas arī būs ne tik viegls kā gribētos, Valentīna atradīs risinājumu, lai tiktu pie teicama rezultāta. Viņa arī nekad neatteiks palīdzību, ja kādam tā ir nepieciešama. Arī brīžos, kad pašai enerģijas līmenis būs nokrities. Lai arī Valentīna veic arodu ne pēc savas profesijas, neskaitāmo gadu gaitā viņa ir tik labi iepazinusi katru augu, ziedu un košumkrūmu, ka, nepieciešamības gadījumā, varēs sniegt konsultāciju vai dot derīgu padomu.



Ludmila BUZO



Ludmila darbībai Dagdas baltkrievu biedrībā “Verbica”  un ansamblī “Akolica” ir veltījusi vairāk kā desmit savas dzīves gadus. Ludmila ir sociāli aktīva sieviete, enerģiska, inteliģenta. Biedrības aktivitātēm ir veltījusi lielu daļu sava laika un enerģijas, reizēm pat izmantojusi savus resursus kopīgu mērķu sasniegšanai. Visus uzticētos pienākumus biedrībā vienmēr ir veikusi ar atbildību, tāpēc kolēģi augstu vērtē viņas izpalīdzību, lielo dzīves pieredzi un spēju vajadzīgajā brīdī sniegt atbalstu. Attiecībās ar cilvēkiem Ludmila ir uzmanīga, nopietna un saprotoša, bezgala radoša un daudzpusīga personība. Sarežģītās dzīves situācijās viņa zina kā pateikt pareizo vārdu. Brīnišķīgas dvēseles cilvēks, dāsna un draudzīga!



Antoņina MAĻINOVSKA



Svariņu pagasta iedzīvotāji vēlas pateikties savai uzticamajai medicīnas speciālistei Antoņinai, kura gatava steigties palīgā jebkurā laikā. Viņa ir ārsta palīgs 24/7. Labsirdīga, izpalīdzīga un gaiša – šīs īpašības raksturo Antoņinu. Viņa nekad un nevienu nav atstājusi bez uzmanības. Ar profesionālo palīdzību, labu padomu un cilvēcīgu attieksmi Antoņina ir iemantojusi līdzcilvēku cieņu. Reizēm ne tik daudz medikamenti, kā uzmanība un sirsnīgs vārds uzlabo pacientu pašsajūtu. Svariņu pagasta iedzīvotāju pateicība Antoņinai!



Nellija OSIPOVA



Nellija ir Konstantinovas pagasta bibliotēkas vadītāja, aktīva dalībniece Konstantinovas sieviešu vokālajā ansamblī “Vēja zvans”, Dagdas sieviešu korī ”Vēju roze” un Dagdas baznīcas korī. Radoša, zinoša, sabiedriska, izpalīdzīga, kolektīvā saukta par “ziedu karalieni”. Un ne jau velti. Vienmēr smaidoša un piepildīta ar mīlestību pret ziediem. Nellijas puķu dārzā aug vairāk kā 60 šķirnes peoniju un gladiolas visās varavīksnēs krāsās. Savu radošumu un fantāziju Nellija realizē veidojot krāšņus pušķus un ziedu kompozīcijas, kuras rotā pagasta Tautas nama un bibliotēkas telpas, bet pušķi tiek dāvināti pagasta svētkos.



Nellija ir īsta rokdarbniece. Izmantojot dažādus materiālus un tehnikas, viņa rada latvisko rakstu jostas un paklājus. Aušana ir viņas dzīvesprieks un iedvesma. Nellija ir arī kolekcionāre, kas var dižoties ar zvaniņu, tējas paciņu, porcelāna tējkannu, senlietu un veco mūzikas atskaņošanas ierīču kolekciju. Šajā trauslajā, meitenīgajā sievietē mājo spēcīgs, neizsīkstošs garīgais un fiziskais spēks. Pierādījums tam ir viņas lieljaudas traktors, ar kuru viņa pati veic visus lauku darbus.



Tie ir stāsti par cilvēkiem, kuri ar pašaizliedzīgu, nesavtīgu rīcību un iedvesmojošu darbu ir padarījuši kādu dzīvi labāku, veicinot pozitīvas pārmaiņas Dagdas apkaimē, vairojot iejūtību, uzlabojot cilvēku savstarpējās attiecības un sabiedrisko domu. Tie ir cilvēki, kuru radītais, pasniegtais vai vienkārši labi padarītais darbs, šogad ir iepriecinājis visvairāk vietējo sabiedrību. Uz tikšanos nākošgad akcijā “Cilvēcība iedvesmo”!



 



Inese PLESŅA, Dagdas Kultūras centra vadītāja



Sanitas Karpovičas foto