Muzeju nakts 2024 veiksmīgi aizvadīta

  • Kultūra
  • 24.05.2024 11:43
  • 102 skatījumi
img


Šogad 18. maijs bija īpaša diena, jo tieši Starptautiskajā muzeju dienā noritēja Starptautiskā Eiropas muzeju akcija “Muzeju nakts”, nu jau 20. reizi Latvijā.
Latvijas vienojošā tēma bija: Izzināt un iegūt, pētīt un saprast.

Krāslavā 2024. gada Muzeju nakts moto bija “Atgriešanās pie saknēm” – uz brīdi ir jāpiestāj savā ikdienas skrējienā, lai padomātu un atcerētos gan mūsu novadniekus, dižgarus, gan savus senčus un savas dzimtas vēsturi. Ikvienam cilvēkam, lai arī kur viņu dzīve aizvestu, ir būtiski apzināties, no kurienes mēs nākam, apzināties savas saknes. Ielūkojoties senču gara un materiālajā pasaulē, mēs paši sajutīsimies stiprāki.



     Krāslavas pils kompleksā uz Muzeju nakts pasākumu pulcējās vairāk nekā 550 apmeklētāju, kuri neatkarīgi no vecuma un interesēm ne vien aplūkoja muzeja ekspozīcijas un izstādes, bet arī radoši darbojās, iesaistoties muzeja speciālistu sagatavotajās aktivitātēs.



     Mākslas cienītājiem bija lieliska iespēja tikties klātienē ar mākslinieku Muzikantu ģimeni un neformālā gaisotnē baudīt sarunas un iesaistīties zīmēšanas aktivitātē “Ļaujies iztēlei”.  Apmeklētāju atsaucību guva izzinoša muzeja priekšmetu un gleznu atpazīšanas spēle “Atrodi, izpēti, atpazīsti!”.  Interesenti varēja iepazīties ar senajiem arodiem un gūt jaunas iemaņas  radošajās darbnīcās: klūgu pīšanas, keramikas, kokapstrādes, stikla dekoru, ādas rotu izgatavošanas un aromātu darbnīcā. Vakara turpinājumā visi tika aicināti uz grupas "Dabasu durovys" solista Arņa Slobožaņina dzīvās mūzikas koncertu “Nu nakts iz reitu”, baudot skanīgās dziesmas un kafejnīcas Fon Bubert sarūpētos gardumus āra terasē.



     Muzeja kolektīvs sirsnīgi pateicas ikvienam, kurš iesaistījās Muzeju nakts organizēšanā un norišu īstenošanā. Paldies par nesavtīgu atbalstu un sadarbību māksliniekiem Ievai, Tālivaldim un Emīlam Kristiānam Muzikantiem, Daugavpils Tautas lietišķās mākslas studijas “KLŪGA” dalībniekiem un tās vadītājam Viktoram Kuhaļskim, grupas "Dabasu durovys" solistam Arnim Slobožaņinam, Krāslavas kultūras nama darbiniekiem, īpaši Jānim Timulim, Krāslavas Amatniecības centra amatniekiem Olgai un Valdim Pauliņiem, Aivaram Andžānam, Marinai Beļajevai, Ludmilai Morozovai, Elvīrai Škutānei, Krāslavas novada TIC vadītājai Tatjanai Kozačukai, kafejnīcas FON BUBERT komandai, porcelāna leļļu kolekcijas gidei Larisai Gribulei, Krāslavas māmiņu klubam un Bērnu un jauniešu centram, Krāslavas novada pašvaldības IT lietotāju atbalsta speciālistam Jānim Stepiņam, pateicamies Andrim Sergejevam par piepūšamajām atrakcijām.





     Paldies visiem pasākuma apmeklētājiem, kuri atnāca, pētīja, izzināja un radoši darbojās. Tiekamies nākamajā Muzeju naktī!



Marija Gulbe,



Krāslavas novada muzeja krājuma glabātāja



Krāslavas novada muzeja darbinieku foto