Neptūna svētki Šķeltovā

  • Kultūra
  • 16.08.2024 15:46
  • 136 skatījumi
img


10. augustā Krāslavas novada Šķeltovā notika spilgts notikums, kas visiem dalībniekiem un skatītājiem paliks atmiņā uz ilgu laiku. Neskatoties uz mākoņaino laiku, sacensību gars un draudzīgā atmosfēra pie ezera sanākušajiem radīja lielisku noskaņojumu.

Neptūna un nāras ierašanās



Pēc senām tradīcijām ezera krastā izkāpa Neptūns un nāra. Viņi kļuva par svētku neoficiālajiem saimniekiem, sveicot visus dalībniekus un ar prieku pozējot foto un videokamerām.





Daudzveidīgas aktivitātes brīvā dabā



Iepriekš sagatavotā vietā izvērtās īsta cīņa starp Kastuļinas, Šķeltovas, Izvaltas un Grāveru komandām. Sacensības sastāvēja no vairākiem aizraujošiem posmiem:



1. Makšķerēšana - komandas sacentās zivju ķeršanā (koka sagataves zivtiņas formā), demonstrējot prasmes un veiklību.



2. Stafetes sacensības, kurās dalībnieki skrēja, lēca ar maisā ieautām kājām, sacentās veiklībā, nesot krūzi ar ūdeni.



3. Skriešana ar nastu - spēka un izturības pārbaude.



4. Zivju tīrīšana - vienam no komandas dalībniekiem ar milzīgu nazi bija jānotīra maza zivtele.



5. Virves vilkšana - tradicionāla komandas spara pārbaude.



Katrs sacensību posms izraisīja emociju vētru, līdzjutēji azartiski atbalstīja savas komandas.



Kamēr komandas sacentās, mazākie pasākuma dalībnieki varēja aktīvi pavadīt laiku piepūšamajā atrakcijā vai ļauties sejas vai citu ķermeņa daļu apgleznošanai. Tāpat bija iespēja iemēģināt spēkus lielformāta spēlēs, kuras no Ūdrīšu pagasta atveda Sarmīte Subatoviča. Radošie cilvēki kopā ar Anitu Reščenko no dabīgiem materiāliem veidoja dažādus dekorus mājai.



Īpaši jāuzslavē pasākuma noformētāji, katrs stūrītis - foto zona, kas dekorēta dažādiem ziediem un rotājumiem par jūras tēmu. Neparasta detaļa: izrakstīti roku dvieļi, kas sakārti uz veļas auklas - vietējo rokdarbnieču darba rezultāts un piemiņas lietas mantojumā no radu saimes.



Sacensību noslēgumā visi tika aicināti uz sātīgu zivju zupu, kas ezera krastā vārīta pēc visām tradīcijām.





Koncerts un apbalvošanas ceremonija Tautas namā



Pēc spraigas sacensību dienas visus gaidīja vakara koncerts Tautas namā. Programma bija daudzveidīga. Uz skatuves uzstājās gan vietējie kolektīvi, gan viesi. Kultūras pasākumu organizatore Astrīda Leikuma sveica visus klātesošos un pieteica vokālo ansambli “Kombinācija”, kuru izpildītā dziesma atklāja vakara programmu.



Pēc tam sekoja jautro sacensību uzvarētāju apbalvošanas ceremonija. Neptūns un nāriņa sirsnīgi sveica sacensību dalībniekus un pasniedza kausus un diplomus. Sacensību ceturtajā vietā ierindojās Kastuļinas komanda, trešajā vietā - svētku saimnieki - Šķeltovas komanda. Grāveru pārstāvji ierindojās otrajā vietā, bet par uzvarētājiem kļuva izvaltiešu komanda “Rudņa” - pirmā vieta un vispārēji aplausi. Turklāt speciālbalva no Neptūna tika piešķirta Grāveru komandas dalībniekam, kurš visātrāk veica distanci ar nastu.



Turpinot svētku koncertu, uzstājās Šķeltovas Tautas nama deju grupa “Draiskuļi”, kam sekoja Šķeltovas pagastā šī gada vienīgā pirmklasnieka Ņikitas un šogad vienīgās par pilngadnieci kļuvušās jaunietes Vladas godināšana. Šķeltovas pagasta pārvaldes vadītāja Irēna Maļuhina pasniedza dāvanas un teica sirsnīgus apsveikumus. Viņa iepazīstināja klātesošos arī ar Tautas nama sienas rotājošo krustdūrienā izšūto gleznu autori Skaidru Kokinu, kura ir dzimusi Šķeltovā, bet tagad strādā Ambeļu feldšeru-vecmāšu punktā un brīvajā laikā nodarbojas ar rokdarbiem.



Koncertprogrammu turpināja Vadims, kurš, izmantojot balsi un mikrofonu, demonstrēja interesantu dziesmas izpildījumu, ko sauc bītbokss. Tāpat klātesošos priecēja kopas “Blāzma” un “Ozols” no Izvaltas, Tatjana Sevostjanova no Rēzeknes un šķeltoviete Annija Leikuma.



Koncerts noslēdzās ar uzmundrinošām dāvanām un pateicības vārdiem visiem, kuri piedalījās svētku tapšanā.



Svētku pasākums turpinājās ar groziņvakaru Šķeltovas Tautas namā. Oskars un Māris (no grupas “Kingi”) gādāja par muzikālo noformējumu.



 



Neptūna diena ir kļuvusi par īstiem draudzības un sporta svētkiem, kas vieno Krāslavas novada iedzīvotājus un atstāj daudz patīkamu atmiņu.



Ceram uz jaunām tikšanās reizēm un sacensībām nākamgad!





Jeļena AVSJUKEVIČA



Autores foto