Kabaču diena Robežniekos

  • Kultūra
  • 23.08.2024 17:06
  • 90 skatījumi
img

Otro gadu pēc kārtas Robežniekos notiek pagasta svētki “Kabaču diena”. Vai zināt, ka kabaci, tāpat kā ķirbi, biologi klasificē kā ogu, bet mēs esam pieraduši to uzskatīt par dārzeni. Iepriekš kabačus izmantoja kā dekoratīvos augus, tad sāka ēst ziedus un sēklas, un tikai vēlāk sāka lietot pārtikā pašus augļus.

 



Tā nu mūsu svētki sākās ar kabaču ēdienu degustāciju. Ēdienkartē bija: kabaču pankūkas, kartupeļu frī vietā mums bija kabaču frī, rīvmaizē panētas sagrieztu kabaču standziņas, cepeškrāsnī cepti  kabači ar krējuma mērci. Un kā gan nepamēģināt vasarā uz grila ceptu ēdienu? Tā nu apcepām kabaci uz oglēm. Vai pēc šo ēdienu aprakstiem jūs nevēlaties izmēģināt kaut ko līdzīgu? Pagatavot paši? Kamēr tas viss tika gatavots, pauzes tika aizpildītas ar konkursiem. Tikko pagatavoti ēdieni uzreiz pazuda no šķīvjiem. Neticēsiet, bet mums bija arī kabaču kompots ar kaukāza plūmītēm. Par to īpašs paldies vietējai iedzīvotājai Irēnai Kozindai.



Pēc degustācijas, paēdušie un apmierinātie, skatītāji devās uz koncertu, kurā tika prezentēta ļoti interesanta programma. Pie mums bija ciemiņi no Grāveriem - deju kolektīvs “LiDejas”, deju pāris Ričards un Karolīna no Krāslavas, ar savām dejām klātesošos priecēja mūsu vietējie dejotāji. Koncertu iesāka un noslēdza mūsu brīnišķīgais ansamblis “Viktorija”, dziedāja arī mūsu iemīļotā soliste Tatjana Raciņa un viešņa no Indras Ļubova Daņilova ar meitu Zlatu.



Taču ar to mūsu svētki nebeidzās, tos turpināja mūziķis, dziesmu autors un izpildītājs Juris Ostrovskis, kurš ar savām dziesmām vienoja gan jauniešus, gan vecākus cilvēkus. Visi dejoja, neskatoties uz vecuma un interešu dažādību, jo skanot viņa dziesmām, nav iespējams mierīgi nosēdēt.



Svētki beigušies, bet labas atmiņas un sarunas klātesošo vidū turpinās virmot vēl ilgi. Lai katri, kaut nelieli svētki, dāvā cilvēkiem prieku un labu garastāvokli ilgam laikam!



Irina BUKO, Robežnieku Tautas nama kultūras pasākumu organizatore



Ričarda BUKO foto