Pinokio (Buratino) dzimšanas diena

Ir iemesls!

Droši vien visā pasaulē būs grūti atrast cilvēku, kurš nezina pasaku par šo jautro un atjautīgo koka cilvēciņu ar garo degunu. Pasaku par Pinokio, feju, Arlekīnu, Runci, Lapsu un viņu piedzīvojumiem sacerēja itāļu rakstnieks Karlo Kolodi, viņa darbs pirmoreiz tika publicēts 1881. gada 7. jūlijā Itālijā, bērnu avīzē. Grāmatu pārtulkoja 300 valodās, un visās zemēs šo sižetu par koka cilvēciņu sāka pārstrādāt citi rakstnieki, bet rotaļlieta - marionete ar garu degunu – kļuva populāra visā pasaulē. Pēc kinematogrāfa rašanās sižets par Pinokio bija viens no pirmajiem, ko rādīja uz ekrāna, pēc tam parādījās multfilmas un datorspēles.

Aleksejs Tolstojs sāka ar to, ka nolēma pārtulkot Kolodi pasaku. Tulkotāja darbs ir radošs process, bet īstam rakstniekam tas nav pārāk aizraujošs. Un Tolstojs pieņēma lēmumu sacerēt savu pasaku, izmantojot Kolodi darba sižetu, bet pieliekot klāt citas sižeta līnijas. Tā radies Buratino, kuru mēs labi pazīstam.
Jau 135 gadu garumā bērni visā pasaulē, aizturot elpu, seko līdzi koka cilvēciņa piedzīvojumiem, nemaz neaizdomājoties par to, ka Pinokio tēlam ir reāls prototips. Nē, runa nav par lelli-marioneti, kuras pirms simts gadiem bija tik populāras dažādos gadatirgos un laukumos Itālijā. Runa ir par dzīvu cilvēku, un tas ir traģisks stāsts...


Andrejs Jakubovskis
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 50 (07.07.2015.).


Lasi “Ezerzemi” elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,36 EUR.