Vai, izdodot “Dagdas Novada Ziņas” divās valodās atsevišķi, var ietaupīt?

Daudzi Dagdas novada iedzīvotāji aprīļa “Dagdas Novada Ziņas” numurā izlasīja ziņu, ka no maija izdevums “Dagdas Novada Ziņas” tiks izdots atsevišķi latviešu un krievu valodās.

Protams, par iemesliem, kāpēc notiek šāda veida izmaiņas domes “veiksmes avīze” neinformē. Daudzi lasītāji iepriekš lasījuši laikrakstā “Ezerzeme”, ka tas saistīts ar valsts valoda likuma neievērošanu. Ja iepriekš iedzīvotājus uztrauca jautājumus par likuma neievērošanu, tad, izlasot “Dagdas Novada Ziņās” vēsti, ka avīze krievu valodā būs pieejama tikai dažās vietās, vēlas ar laikraksta starpniecību noskaidrot, kurš likums domei aizliedz avīzi krievu valodā nogādāt visos iepriekšējos avīzes izvietošanas punktos?

Šī gada februārī Dagdas novada iedzīvotāji vērsās redakcijā ar lūgumu, uzzināt vai Dagdas novada dome nepārkāpj Valodas likumu, izdodot “Dagdas Novada Ziņas” vienlaicīgi latviešu un krievu valodās vienā avīzē.

Iedzīvotāji izteica bažas, ka tādējādi tiem tiek uzspiesta informācija svešvalodā un tiek tērēti arī papildus resursi no viņu nodokļiem, jo lasītājs saņem 8.lpp laikrakstu, bet izmanto jeb lasa tikai pusi - izlasa informāciju tajā valodā, kurā ikdienā runā.

Iedzīvotāji aprēķinājuši, ka informatīvā laikraksta izdošana atbilstoši likumam, iespējams, pat spētu ieekonomēt līdzekļus novada budžetā, ja lasītājs paņemtu tikai to laikraksta daļu, kādā valodā lasa.

Elizabete VIĻUMA-GRAŽULE

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 29 (15.04.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.