Sjovas diena Japānā (Ir iemesls!)

Ļoti patīkami, kad svētki turpinās veselu nedēļu. Un, ja mēs par to varam tikai sapņot, tad Japānas, Ķīnas un Dienvidkorejas iedzīvotājiem tāds prieks ir katru gadu.

Šīs nedēļu garās brīvdienas austrumu zemēs tiek dēvētas par “zelta nedēļām”. Ķīnā tik ilgi atzīmē republikas dibināšanas dienu, Dienvidkorejā šajā laikā notiek vismasveidīgākās izpārdošanas visos valsts veikalos. Japānā šajā dienā atceras imperatoru, kas valdīja valstī 63 gadu garumā. Šī imperatora valdīšanas periodu nosauca par Sjovu, kas nozīmē - izglītota pasaule.

Imperatora Hirohito valdīšanas laikā norisinājās Otrais pasaules karš, Hirosimas un Nagasaki bombardēšana, pēckara posta periods, strauja ekonomikas atjaunošana, laiks, kad Japāna pārvērtās par vienu no spēcīgākajiem spēlētājiem pasaules arēnā, pirmās Olimpiskās spēles Āzijā. Taču tikai retais zina, ka tikai 1945. gadā Japāna pārvērtās par valsti, ko pārvalda cilvēks, nevis dievs...

Hirohito ir dzimis imperatora pilī Tokijā 1901. gadā. Japānas troņa mantinieks ХХ gadsimtā bija imperatora dēls no likumiskās dzīvesbiedres, tas notika pirmo reizi vairāku gadsimtu garumā. Pirms tam ticami bija zināms tikai tas, ka mantinieka tēvs ir imperators. Bet par māti kļuva viena no mantinieka vai Japānas valdnieka konkubīnēm. Mantinieka izglītība bija valsts goda lieta. Sākumā viņš mācījās kidzokū - speciālajā skolā, kas bija domāta Japānas aristokrātu bērniem, pēc tam ar kroņprinča izglītību nodarbojās speciāls institūts, kas bija paredzēts tikai viņam pašam.

Andrejs JAKUBOVSKIS

Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 33 (29.04.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.