Šoloma Aleihema piemiņas diena (Ir iemesls!)

Nez kāpēc mūsu pasaule ir iekārtota tā, ka patiesi talantīgus cilvēkus visai reti var uzskatīt par bagātniekiem.

Pat tad, ja liktenis pasniedz “dāvanu” – piemēram, fantastisku mantojumu, talantīgie cilvēki pamanās izšķērdēt to visīsākajā laikā, bet pēc tam visu mūžu ir spiesti iztikt, pateicoties kādai nejaušai peļņai, pēdējiem spēkiem cenšas rīkoties tā, lai viņu seši bērni vismaz nedzīvotu badā. Taču tieši tāda dzīve sniedz talantīgajai personībai materiālu daiļradei, kļūst par iedvesmas avotu. Īpaši tad, ja šis talantīgais cilvēks ir izcils rakstnieks...

Rabinoviču ģimene nebija bagāta. Bet ģimenes bizness nesa tik daudz ienākumu, lai bērni būtu paēduši un iegūtu labu izglītību. Laba izglītība ebrejam Krievijas impērijā XIX gadsimta beigās nozīmēja iespēju mācīties valsts ģimnāzijā un saņemt atestātu. Rabinovičs vecākais uzskatīja, ka arī reliģiska izglītība viņa bērniem ir ļoti nepieciešama. Ko lai dara, Krievijas ebreju tautības iedzīvotāju pragmatiskuma pamatā - nestabila un nemierīga dzīve tā saucamajā “nometinājuma joslā”.

Menahema Rabinoviča dēls Solomons bija domīgs un ļoti enerģisks bērns. Brīnumainā kārtā viņam piemita ļoti dažādas īpašības - ass prāts un vērīgums, atvērtība un noslēpumainība, kustīgums un neatlaidīgums. Pirmo izglītību Solomons ieguva mājās. Kopā ar savu tēvu viņš mācījās Talmūdu gan mājās, gan reliģiskā skolā.

Andrejs Jakubovskis Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 37 (13.05.2016.).

Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.