Diemžēl ne katram ir laikmetam atbilstošs klozetpods, toties katram rokās mobilais telefons

Kanalizācijas problēmas Dagdas novadā

Lai gan pirmās liecības par klozetpodiem ar ūdeni ir atrastas grieķu, romiešu, seno ķīniešu un šumeru kultūrās jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu, un pirmais modernais klozetpods tika izgudrots vēl tālajā 16. gadsimtā karalienes Elizabetes I galmā Anglijā, daudzviet Dagdas, Aglonas un Krāslavas novados šis “brīnums ar ūdeni” vēl nav sastopams.

Cilvēce tehnoloģijās attīstījusies tik tālu, ka gandrīz katram rokās ir mobilais telefons, taču neskatoties uz to, ka dzīvojam 21. gadsimtā, kanalizācijas jautājums pasaulē un Latvijā vēl joprojām ir aktuāls. Tā nu sanāk, ka daudzi, ikdienā sirsniņmāju apmeklējot, ar rokām bauda 21. gadsimta priekšrocības, bet ar pēcpusi sastopas ar 16. gadsimtu.

Lai mudinātu cilvēkus aizdomāties par to, kādos apstākļos dzīvo cilvēki citviet un pievērstu lielāku uzmanību šai problēmai, kopš 2001. gada 19. novembra pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā Tualetes diena. Latvijā šis datums seko mūsu valsts lielākajiem svētkiem, tāpēc līdz šim par šiem svētkiem runāts maz. Kaut gan, apskatoties internetvidi, tiek konstatēts, ka Rīgas pašvaldība kādu gadu šo dienu ir nosvinējusi ar sabiedrisko tualešu būdiņu izpušķošanu.

Diemžēl statistika ir bēdīga, gan skatoties pasaules līmenī, gan valsts līmenī. Pēc ANO aprēķiniem aptuveni 2,5 miljardi jeb 1/3 pasaules iedzīvotāju dzīvo bez drošas un tīras tualetes un nebauda kanalizācijas priekšrocības.

Saskaņā ar Centrālās Statistikas biroja (CSP) datiem, aptuveni 16% no visām Latvijas mājsaimniecībām lieto sausās tualetes jeb tualetes bez ūdens novada. Un aptuveni 30 % mājsaimniecību nav pieslēgtas kopējai ūdensvada vai kanalizācijas sistēmai.

Problēma ir aktuāla arī Dagdas novadā. Intervijas laikā no SIA “Dagdas komunālā saimniecība” vadītāja Edgara Tjarves teiktā tika noskaidrots, ka kopumā Dagdas pilsētā aptuveni puse iedzīvotāju nav pieslēgušies kopējai kanalizācijas sistēmai un ikdienā izmanto asinizācijas pakalpojumus.

Elizabete VIĻUMA-GRAŽULE
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 39 (24.05.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.