Par Starptautisko bērnu aizsardzības dienu

img

Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai veltīto pasākumu iespaidā nolēmu ieskatīties šo svētku izcelsmi vēsturē un apspriest to nozīmi mūsdienās. Šajā dienā pilsētas ielās ir neparasti daudz cilvēku, kas tērpti svētku drānās.

Tie ir vecāki ar maziem bērniem. Protams, tas priecē pats par sevi. Tiek sniegti koncerti un piedāvātas daudzas izklaides iespējas. Kopumā tie ir svētki bērniem, ko gan vēl vajag? Bet aizsākumos šī diena, kuru katru gadu atzīmē daudzās valstīs, bija piepildīta ar citu jēgu un saturu, par ko es arī vēlos atgādināt lasītājiem.

Starptautiskā bērnu aizsardzības diena tika dibināta 1949. gadā Parīzē ar Starptautiskās demokrātiskās sieviešu federācijas kongresa lēmumu. Šīs dienas galvenais mērķis - atgādināt pieaugušajiem par nepieciešamību ievērot bērnu tiesības - dzīvot, izglītoties, būt aizsargātiem no fiziskas un psiholoģiskas vardarbības, no bērnu darba ekspluatācijas, kā nepieciešama nosacījuma taisnīgas un humānas sabiedrības veidošanā. Kādam var šķist, ka šie mērķi mūsu valstī vairs nav aktuāli, bet nevajag steigties ar secinājumiem!

Pēckara gados pasaulē notika procesi, kuriem uz visiem laikiem vajadzēja garantēt starptautisko drošību, nepieļaut jauna kara katastrofas atkārtošanos. Tika izveidotas starptautiskas organizācijas un, pirmkārt, Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO).

Tatjana AZAMATOVA
Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 41 (03.06.2016.).


Lasi “Ezerzemi” arī elektroniskā versijā! Vairāk info šeit!

"Ezerzemes" redakcijā (Lāčplēša 20, Krāslava) laikrakstu var iegādāties par 0,38 EUR.