Latvijā “Maizes zupa” ir deserts. Saldais ēdiens, kas apvieno rudzu maizes garšu ar augļu un ogu aromātu un saldā krējuma maigumu. Kombinācija ir negaidīta un ļoti harmoniska, neskatoties uz to, ka rudzu maize nekad nekur nav uztverta kā delikatese vai svinīgs ēdiens.
Maizes deserta izcelsmes problēma līdz šim vēl nav atrisināta. Bet saknes meklējamas tajā Vācijas daļā, kuru sauc par Frankiju vai “franku dzimteni”, šodien tā ir Bavārijas daļa, tās ziemeļu pusē. Ēdienu sauc par “Frankijas maizes zupu”. Šim ēdienam nav nekāda sakara ar desertiem, tas tiek pagatavots gaļas buljonā, tajā papildus maizei ietilpst dārzeņi un vārītas liellopa gaļas gabali. Turklāt zupai tiek izmantota baltmaize. Bet saskaņā ar gatavošanas recepti tā ir diezgan tuva mūsu iecienītā deserta “radiniece”. Maizes zupu saimē var droši iekļaut sīpolu zupu no Francijas, kā arī ribollitu no Itālijas. Varbūt nav tādas valsts, kur zemnieki nebūtu izdomājuši ēdienus no maizes atlikumiem, sakaltušiem grauzdiņiem. Bet Rietumeiropā tie ir ēdieni, kuru pamatā ir dārzeņi, gaļa un garšvielas.
Andrejs JAKUBOVSKIS
Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.10
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties: ezerzeme@ezerzeme.lv