Pasaules virtuve zina daudzas izcilas zupas, kas ir iekarojušas pasauli -borščs, sīpolu zupa, Provansas zivju zupa bujabēze un pikantais gaspačo. Šajā uzskaitījumā goda vietu ieņem arī poļu žureks. Polijā to sauc par “karalisko”, lai gan karaļiem tas īsti nepatika, un, godīgi sakot, viņi to nekad neēda. Žureks vienmēr ir bijis karalis uz zemnieku galda. Kāpēc bija? Ir arī tagad. Pēdējo 700 gadu laikā šīs zupas recepte praktiski nav mainījusies, un tas jau ir kaut kas!
Kā parasti, slavenai poļu zupai ir sava izcelsmes vēsture, sava leģenda. Vienā no Polijas pilsētām (tās nosaukums noslīcis vēstures biezajā gadsimtu slānī) dzīvoja ļoti nepatīkams krodzinieks. Šī cilvēka skopums bija vienkārši briesmīgs, turklāt viņš tik ļoti taupīja uz viesiem paredzētā ēdiena, ka daži pat slikti jutās... Pilsētnieki, kuri pamatoti uzskatīja, ka šāda attieksme pret ceļotājiem ietekmē visas pilsētas reputāciju, nolēma skopuli pārmācīt. Viņi atrada pilsētas nabadzīgāko un izsalkušāko puisi un sarunāja ar viņu rīcības plānu.
Andrejs JAKUBOVSKIS
Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.14
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties: ezerzeme@ezerzeme.lv