Viņa Majestāte Plovs

img


No visiem pasaules virtuves slavenajiem ēdieniem plovs ir visvecākais. Kā svētku ēdiens plovs tiek minēts “1000 un 1 nakts” pasakās, un tas joprojām ir pārtikas pamats vairākās Vidusāzijas valstīs, bet Uzbekistānā tas ir pamatu pamats. Tieši uzbeku plova recepte ir iekļauta UNESCO kultūras mantojuma sarakstā. Par šo ēdienu ir minēts jau otrajā gadsimtā pirms mūsu ēras. Bet precīza tā izcelsme nav zināma. Ir vairākas skaistas leģendas, no kurām katrai ir tiesības pastāvēt, jo patiesība vairs nav pieejama, lai tad vismaz pasakas ir skaistas.

Stāsta, ka gatavot plovu saviem kareivjiem pirmais pavēlējis varenais Timurs (Tamerlans) Priekšā bija garš un nogurdinošs gājiens uz Ankaru, karavadonis domāja, kā atvieglot pārtikas piegādi. Viņš negribēja, lai kaut kas viņu atturētu. No otras puses, Timurs labi apzinājās, ka viņa karavīriem jābūt labi paēdušiem, pretējā gadījumā armiju varētu sagaidīt pilnīga sakāve. Karavadonim palīdzēja lauku mulla. Viņš uzdāvināja bargajam pasaules valdniekam recepti ēdienam, kas bija sātīgs, labi uzglabājams un neapgrūtināja pārvietošanos. Ēdiena sastāvā bija jēra gaļa, burkāni, sīpoli, rīsi un kokvilnas sēklu eļļa. Bija arī precīza “pulavas” (tā gudrais mulla nosauca ēdienu) pagatavošanas instrukcija. Leģenda vēsta, ka karavīri bija labi paēduši un spēcīgi, un Tamerlana armijas uzbrukums Ankaru pakļāva.



[...]



Andrejs JAKUBOVSKIS



 



Attēlā: Cūkgaļas plovs​​.



 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.31



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv