Buru laikmetā jūrnieku dzīve bija grūta un bez prieka: fiziski smags darbs, slikts uzturs, zemas algas un virkne slimību. Kuģa krājumi sastāvēja no sālītas liellopu gaļas, sālītiem un marinētiem dārzeņiem un graudaugiem. Visu jūrnieku galvenais posts bija cinga jeb skorbuts. Šī slimība rodas no C vitamīna trūkuma uzturā un galvenokārt ietekmē zobus. Tāpēc koks gatavoja tā, lai viss būtu mīksts un viegli košļājams. Labskaus norvēģu valodā nozīmē labi norīt. Tomēr šī nebūt nav vienīgā šī Vācijas ziemeļos populārā ēdiena izcelsmes versija.
Kādreiz Labskausa izgatavošanas process bija ļoti vienkāršs, ja ne primitīvs. Pavārs smalki sakapāja sālītu liellopa gaļu, marinētas bietes, sālītus gurķus, sīpolus, visu iemeta katlā un pagatavoja sautējumu, beigās pievienojot saspaidītus vārītus kartupeļus. Lieki piebilst, ka ēdiena izskats bija atklāti neglīts un neapetelīgs. Bet jūrniekiem garša patika, un vēl vairāk patika tas, ka ēdiens nebija ilgi jāsakošļā. Ilgu laiku labskausu ēda tikai jūrnieki kuģošanas laikā.
[...]
Andrejs JAKUBOVSKIS
Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.36
Attēlā: Kaut kas līdzīgs Labskaus (recepte laikrakstā)
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties: ezerzeme@ezerzeme.lv