Spāņu virtuve ir neticami daudzveidīga. Šeit katrai provincei ir savi kulinārijas noteikumi, savas īpatnības. Vienīgais izņēmums ir tortilla. Tā tiek gatavota vienādi visā valstī. Visi Spānijas karaļa pavalstnieki dalās divās lielās grupās: tie, kuriem patīk tortilla ar sīpoliem, un tie, kas sīpolus neizmanto kategoriski. Tā ir visa atšķirība. Tortilla ir visizplatītākais brokastu ēdiens Spānijā. To ēd karstu un aukstu. Turklāt katrs spānis teiks, ka visgaršīgāko tortillu gatavo viņa māte.
Meksikāņi savu nacionālo ēdienu arī sauc par tortillu. Bet atšķirība ir tik pārsteidzoša, ka tie ir divi pilnīgi atšķirīgi ēdieni, kurus vieno tikai nosaukums. Meksikā tortilla ir kukurūzas plācenis, kurā ietīts dārzeņu, gaļas vai zivju pildījums. Spānijā - cepti kartupeļi omletes masā. Ja amerikāņu versija ir veltījums pamatiedzīvotāju senās virtuves tradīcijai, tad spāņu versija ir vietējo mājsaimnieču izdomājums vai ne mājsaimnieču?
[...]
Andrejs JAKUBOVSKIS
Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.37
Attēlā: “Tortilla de patatas” jeb citādas “Zemnieku brokastis” (recepte laikrakstā)
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties: ezerzeme@ezerzeme.lv