Jau tūkstoš gadu Nocirsto galvu laukums vakaros pulcē publiku pilnīgi unikālai izklaidei: čūsku vārdotāji, zīlnieki, burvji. Noslēpumainā Magriba, Āfrikas ziemeļrietumu daļa, tāpat kā pirms tūkstoš gadiem, ir gatava pārsteigt un izklaidēt, dziedēt un paredzēt. Šeit var nobaudīt arī visgaršīgākos Marokas ēdienus: tadžinu, kebabu, zāluku. Par pēdējo parunāsim.
Zāluku sauc par salātiem, taču tā īsti nav. Drīzāk mēs to varētu saukt par dārzeņu ikriem vai sautējumu. Tāpat kā jebkuram austrumu ēdienam, zālukam papildus galvenajām sastāvdaļām ir nepieciešams īpašs garšvielu maisījums. Jums pat nevajadzētu sākt gatavot šo gardo ēdienu, ja jūsu virtuvē nav ķimeņu, kumīna, sausās paprikas, kajēnas un melno piparu, pētersīļu, koriandra un aso čili piparu. Ja no šī komplekta noņem kaut vienu sastāvdaļu, Magribas burvība vienā mirklī pazudīs, ēdiens kļūs citāds, neīsts, neinteresants. Tāda ir austrumu ēdienu gatavošana, tur neko nevar darīt.
[...]
Andrejs JAKUBOVSKIS
Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.38
Attēlā: “Zāluks” Marokā - “Baklažānu ikri” Krāslavā (recepte laikrakstā)
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties: ezerzeme@ezerzeme.lv