Šakšuka – krāšņas brokastis

img


Ceptas olas brokastīs. Kas varētu būt vienkāršāks un ikdienišķāks? Bet tas ir tikai tad, ja šīs ceptās olas nav šakšuka. Pārsteidzošs ebreju ēdiens, kas iekarojis visu pasauli. Tomēr tas nav gluži ebreju ēdiens, pareizāk sakot, nemaz nav ebreju, lai gan Izraēlā to mīl un jau sen uzskata par savu.

Klasiskā šakšuka nav iedomājama bez tomātiem un paprikas, kas nozīmē, ka ēdiens diez vai ir vecāks par 200 gadiem. Tomātus un papriku spāņi uz Eiropu no Amerikas atveda 15. gadsimta pašās beigās. Tomātus sāka ēst ne agrāk kā 18. gadsimtā, papriku līdz 19. gadsimta vidum izmantoja tikai kā garšvielu. Kāpēc šakšuka tiek uzskatīta par vienu no senākajiem ēdieniem uz planētas? Te ir runa par olām!



[...]



Andrejs JAKUBOVSKIS




 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.39



Attēlā: Tomātos ceptas olas ar kabačiem (recepte laikrakstā)



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv