Hernekeitto - somu zupa

img


Somu virtuve nav tik slavena kā franču vai itāļu, pat ne vācu. Bet mūsu ziemeļu kaimiņi ir saglabājuši savu tautas ēdienu oriģinalitāti un unikalitāti, kas no neatminamiem laikiem ir devuši spēku dzīvojot skarbā klimatā un strādājot smagu darbu

Somi vēsturiski ir bijuši zvejnieki, mednieki un vācēji. Viņi sāka apstrādāt zemi un audzēt lopus vēlāk nekā citas Eiropas tautas. Tas ir saistīts ar ziemeļu valsts īpašo klimatu un nabadzīgajām augsnēm. Tāpēc somu virtuvē jūs neatradīsiet ēdienus izsmalcinātai gaumei. Bet ēdiens noteikti būs sātīgs un sildošs. Līdz pat šim somi mīl savu slaveno zivju zupu ar saldo krējumu, rudzu iesala desertu un lakricas saldumus, kas citās valstīs liekas dīvaini un nesaprotami. Daudz saldūdens zivju ēdienu, bagātīga raudzētu piena produktu izvēle, rudzu pīrāgi un pīrādziņi, kā arī mīlestība pret meža ogām jebkurā veidā - tās visas ir somu virtuves iezīmes. Ir arī asinsdesas ar brūkleņu ievārījumu un pīrādziņi ar rīsu biezputru, taču tas nav ikviena gaumei. Mēs runāsim par vienkāršāko un ikdienišķāko zupu, kas joprojām tiek vārīta Somijas ciematos, īpaši gavēņa priekšvakarā. Šī tradīcija ir saglabājusies kopš tiem laikiem, kad visi valsts iedzīvotāji bija katoļi. Pēc reformācijas Somija kļuva luterāņu, bet katoļu tradīcijas saglabājās gadsimtiem ilgi un joprojām ir aktuālas.



[...]



Andrejs JAKUBOVSKIS



 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.40



Attēlā: Zaļo zirnīšu zupa​ (recepte laikrakstā)



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv