Pekinas pīle: skaists garšas un stila stāsts

img


Ķīniešu virtuve ir pazīstama visā pasaulē ar savu paradoksu un garšas pārsteigumiem. No visiem ķīniešu ēdieniem slavenākā Pekinas pīle ir iekļauta UNESCO kulinārā mantojuma sarakstā; paši ķīnieši to uzskata par savas valsts vizītkarti, lepnumu un valsts stabilitātes zīmi. Termins "kulinārā diplomātija" tika radīts Mao Dzeduna laikā, kurā dominējošo stāvokli ieņem cepta pīle. Ceptās pīles vēsture sākās tālajā XIV gadsimtā.

Imperators nebija īpaši vesels, galmā strādāja vairāki ārsti, no kuriem katrs centās atrast unikālu līdzekli savam karaliskajam pacientam. Viens no ārstiem patiesi uzskatīja, ka imperatoram spēku atdos pīles tauki. Ārsts neuzdrošinājās piedāvāt šādas zāles un konsultējās ar pavāriem. Impērijas valdniekam iepatikās ceptā pīle ar kraukšķīgo ādu. Viņam atgriezās labs garastāvoklis un vēlme darīt labus darbus. Tā vēsta leģenda.



[...]



Andrejs JAKUBOVSKIS



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.41



Attēlā: Cepta pīle ar svaigiem dārzeņiem tortiljas kabatiņā​ (recepte laikrakstā)



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv