Tiramisu - pirmais deserts pasaules kulinārā mantojuma sarakstā

img

Desertiem kulinārijā ir īpaša vieta. Pēc seno romiešu uzdzīves un pārpilnības eiropieši veselus tūkstoš gadus aizmirsa par desertiem, saldumus lietoja tikai aristokrāti un tikai lielos svētkos. Visu saldumu pamatā bija burkāni un medus. Tas turpinājās, līdz naskie venēcieši atveda cukuru no arābiem. Kopš tā brīža pirmo vietu pasaulē saldo ēdienu un desertu daudzveidības ziņā ieņēma Itālija. Daudzi uzskata, ka gelato (itāļu saldējums) ir visgardākais kārums pasaulē.

Tiramisu ir pilnīgi atsevišķs deserta veids. To nevar salīdzināt ne ar torti, ne pīrāgu, ne šerbetu, ne kūku. Tas ir tiramisu un punkts. Iespējams, jau ir kļuvusi par tradīciju visus itāļu virtuves ēdienus uzskatīt par kulināro mantojumu, kam ir tūkstoš gadu sena vēsture. Bet tas nepavisam nav tā, lai gan itāļu virtuvē ir daudz arī šādu ēdienu. Slavenākais un gardākais deserts ir balstīts uz divām diezgan senām tradīcijām, kuras apvienot ienāca prātā kādam gudram pavāram, kuram bija pieredze strādāt Centrāleiropā, kā arī Amerikā. Bet par visu pēc kārtas.



[...]



Andrejs JAKUBOVSKIS



 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.45



Attēlā: Tiramisu rulete  (recepte laikrakstā)



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv